Recollides set tones de brossa en la campanya 'Per un Delta net'

Sílvia Berbís
13 de març del 2016
Actualitzat el 14 de març a la 13:17h
La jornada de recollida ha comptat amb la participació de 300 persones.
La jornada de recollida ha comptat amb la participació de 300 persones. | Sergi Aznar

Set tones de brossa recollida als espais naturals del delta de l’Ebre en tres hores. És el balanç més visible de l’acte central de la campanya Per un Delta net, que ha impulsat el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), els ajuntaments de l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja i l’Associació de Voluntaris del Parc Natural. Hi han participat unes 300 persones.
 

Alguns del voluntaris, este matí al Trabucador. Foto: S.A
 

La campanya pretén sensibilitzar la població local i visitant que cal adquirir conductes més cíviques amb l’entorn i influir en un canvi en els patrons de consum que afavorisca una reducció del volum de residus que generem. “L’objectiu és doble: d’una banda, disminuir l’impacte ambiental que causen els residus escampats pel delta i, de l’altra, conscienciar en l’aspecte cívic, per tal que tots recollim la brossa que generem quan visitem l’espai i també, sobre la necessitat d’adoptar hàbits de consum reduint els productes envasats”, ha explicat el regidor de Medi Ambient de la Ràpita, Carlos Sanchís. El plàstic és un embolcall cada vegada més present en els productes que consumim. “He arribat a veure mandarines ja pelades a la venda dins d’un envàs de plàstic”, comenta com a exemple paradigmàtic.
 
“El plàstic que va arribar per facilitar-nos la vida s’ha convertit en un problema global”, apunta el tècnic del parc natural Xavi Abril. Al mar, les onades i la radiació desintegren el plàstic en partícules molt nocives per a la fauna marina. Si s’abandonen residus a les platges, fan cap a l’aigua o bé ocasionen impacte visual i ambiental a l’entorn. A la jornada d’avui, segons un primer mostreig, gairebé el 75% dels residus recollits, uns 7.000 quilos en total, eren de plàstic. Un 12% aproximadament eren objectes de metall, un 7% de vidre i un 6% tèxtils. “Hem trobat de tot, taps, botelles, tampons, fragments de matalàs…”, explicaven dos parelles que han participat en la recollida. Com a anècdota, Dani Forcadell ha trobat dos closques de caragol maçana en una zona gens habitual, la platja d’Eucaliptus, a Amposta.
“Estem parlant d’una zona tan extensa que els ajuntaments no es poden fer càrrec d’una neteja continuada tot l’any”, assegura Sanchís. Tampoc s’instal·len papereres a les platges “perquè serien encara més un focus de brutícia, i més amb el vent que bufa sovint a la zona”, afegix Abril. “Es tracta que entre tots prenguem consciència i recollim la brossa que generem un cop marxem de l’espai”, suggerix.

Esta iniciativa de sensibilització ambiental ha comptat amb el suport de l’Associació d’Empreses i Serveis Turístics del Delta i la participació de l’Escola del Parc, Musclarium i l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre. També s’hi han afegit les societats de Caçadors del Poblenou del Delta, Sant Carles de la Ràpita i Amposta, que se n’han encarregat de recollir les deixalles al perímetre de la bassa de l’Encanyissada. El biòleg de l’Associació Ornitològica Picampall, Xavier Alifonso, ha dut  a terme en els darrers dies la conferència Abordem la problemàtica de la brossa a la natura als diferents pobles deltaics.
 

Els col·laboradors provinents de la Ràpita, un dels set municipis participants. Foto: (via @parcscat)