Ports licita el projecte per a fer un nou pantalà a les Cases d'Alcanar

La nova infraestructura acollirà embarcacions pesqueres i vaixells esportius destinats a xàrter

Redacció
11 de març del 2016
Actualitzat a les 11:44h
Vista aèria del port de les Cases d'Alcanar.
Vista aèria del port de les Cases d'Alcanar. | Ports de la Generalitat

Vista aèria del port de les Cases d'Alcanar. Foto: Ports de la Generalitat



L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat el procés de licitació de les obres per a construir un nou pantalà, on s’amarraran les embarcacions pesqueres i els vaixells esportius destinats a l’activitat de xàrter, al port de les Cases d’Alcanar (Montsià). L’actuació donarà millor servei als sectors pesquer i esportiu i ajudarà a potenciar el turisme nàutic al municipi.
 
L’actuació, emmarcada en el Pla d’inversions 2014-2017 de Ports de la Generalitat, té un pressupost de 137.000 euros i un termini d’execució d’un parell de mesos.
 
Una instal·lació sostenible
 
El projecte suposa la construcció del pantalà o palanca que separa els sectors esportiu i pesquer. A la zona de ponent, la nova infraestructura acollirà embarcacions de pesca i, a la zona de llevant, els vaixells esportius destinats a xàrter.
 
El pantalà tindrà una longitud de 70 metres i una amplada de tres metres. Un cop instal·lades les plaques del pantalà, la superfície es pavimentarà. La infraestructura es dotarà d’una xarxa de serveis amb aigua potable, energia elèctrica i enllumenat públic. Així mateix, les torretes de subministrament d’aigua potable i d’energia elèctrica incorporaran sistemes de prepagament. A més, les làmpades d’enllumenat públic funcionaran amb leds, que permetran estalviar amb consum d'electricitat. 
 
Finalment, en el pantalà s’instal·laran norais per a amarrar les embarcacions a terra i defenses per a evitar que el casc de les embarcacions tope amb el pantalà durant la maniobra d’amarratge.
 
Antecedents
 
Una de les plaques del tram final del pantalà, que separa la dàrsena pesquera de la dàrsena esportiva, va patir un enfonsament l’estiu passat. Les causes que van provocar el col·lapse de la placa van ser l’oxidació de l’armadura i la dilatació del formigó. A més, les fortes pluges i l’elevada temperatura van accelerar el procés.
 
Davant d'este incident, Ports de la Generalitat va fer una ràpida intervenció per a ressituar les embarcacions pesqueres en una altra zona del port, sanejar la zona afectada i desmuntar la resta de plaques del pantalà afectat.