El govern de Tortosa treu pit de la «disciplina pressupostària espartana» que ha permès reduir l’endeutament

Redacció
09 de març del 2016
Actualitzat el 10 de març a la 13:05h
Presentació de la liquidació pressupostària, ahir a l'Ajuntament de Tortosa.
Presentació de la liquidació pressupostària, ahir a l'Ajuntament de Tortosa. | Ajuntament de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha tancat l'exercici econòmic del 2015 amb un resultat pressupostari de 4,3 milions d'euros i un romanent de tresoreria de 5.9 milions. L'estalvi brut, la diferència entre ingressos i despeses corrents, s'ha situat en 9,1 milions, que en realitat passen a ser 3,2 milions descomptades amortitzacions. L'import destinat a amortització de préstecs ha estat de 3.9 milions. Així mateix, el període mitjà de pagament a proveïdors és de 51,74 dies a final d’any. L'alcalde, Ferran Bel, acompanyat del tinent d'alcalde d'Hisenda, Emili Lehmann, ha donat els detalls d'una liquidació que presenta un "gran resultat", asseguren, “especialment si es tenen en compte les dificultats per ingressar l'elevat deute contret amb altres administracions -particularment la Generalitat- i la política de rebaixa d'impostos que manté el govern municipal”, exposa el govern en una nota de premsa. Bel ha avançat que el percentatge d’endeutament a l’abril haurà baixat a un 75%, “una de les xifres mes baixes de la història de l’Ajuntament”, ha destacat, i treu pit per la “disciplina pressupostària espartana” aplicada els últims anys.
 
L'alcalde ha destacat que esta liquidació es produix en un context general en què el govern de l'Estat continua sense donar resposta a l'insuficient sistema de finançament de les adminstracions locals i autonòmiques, circumstància que comporta un important ofec financer del Govern de la Generalitat, que li impedix fer front als seus compromisos amb els municipis. Actualment l'executiu català deu al voltant de 7 milions d'euros a l'Ajuntament de Tortosa, una part dels quals corresponen al PINCAT, ja finalitzat. Bel ha afegit que els resultats econòmics de 2015 "constaten l'encert del conjunt de mesures adoptades" pel govern municipal i que, havent alleugerit la pressió fiscal sobre el ciutadà, “l'Ajuntament assolix un marc pressupostari sostenible que li permet complir amb els reptes de l'escenari econòmic actual -encara complicat- i els que imposa l'Estat”.
 
“També permet millorar la prestació dels serveis públics, assolir una major equitat tributària, afrontar de manera solvent les tensions de tresoreria provocades per les demores de pagament de les administracions superiors, i emprendre nous projectes de futur”, ha afegit.
 
Pel que fa al grup municipal (Ajuntament + societats), el 2015 s'ha registrat un superàvit per operacions no financeres de 5.2 milions euros, es complix amb l'estabilitat pressupostària i la ràtio d'endeutament se situa en el 79,52%. En este punt, l'alcalde ha avançat que el proper mes d'abril este percentatge haurà baixat fins al 75%. "És una de les xifres d'endeutament més baixes de la història de l'Ajuntament, i es produix just quan el deute contret per la Generalitat amb l'Ajuntament és dels més alts que hi ha hagut mai", ha afegit.
En la comparativa de despesa corrent (2015 vs 2014) es registra una baixa del 1,17%, mentre que els ingressos corrents pugen un lleuger 0,69%. Este augment es produix l'any en què hi ha hagut una rebaixa del 3% de l'IBI i del 5% de les escombraries. L'explicació del govern es va a buscar en la depuració de padrons, que permet assolir una major equitat tributària: "Quan tothom paga el que li pertoca, tothom paga menys", afirma Bel.
 
De la liquidació de 2015 també se'n desprén, diu el govern, un “elevat compliment dels objectius pressupostaris”, que s'han situat en el 101,66 per cent, una xifra similar a la dels anteriors exercicis, la qual cosa indica "una acurada execució pressupostària". En este punt, l'alcalde ha volgut agrair als dos titulars d'Hisenda que han gestionat el pressupost de 2015, l'actual regidor, Emili Lehmann, i l'anterior, Matilde Villarroya, així com a la resta de regidors de l'equip de govern i a tot el personal de l'Ajuntament. "Assolir estes xifres no és fàcil sense una disciplina pressupostària espartana i un compromís absolut." Bel considera que amb estos resultats s'estan posant les bases perquè en 2-3 anys es puguen fer uns pressupostos més expansius en què no s'haja de recórrer a l'endeutament per a fer inversió.