La consulta sobre el monument franquista a Tortosa dividix el vot de Junts pel Sí al Parlament

Per un vot, la Cambra aprova reclamar que es retire immediatament, sense la consulta prèvia que vol fer l'Ajuntament

Redacció
03 de març del 2016
Actualitzat el 04 de març a les 18:43h
Monument franquista de la Batalla de l'Ebre a Tortosa.
Monument franquista de la Batalla de l'Ebre a Tortosa. | Sofia Cabanes

Monument franquista de la Batalla de l'Ebre a Tortosa. Foto: Sofia Cabanes


Els grups parlamentaris han condemnat avui de manera unànime el feixisme i la distadura franquista, però s'ha produït divisió de vots en l'apartat de la moció presentada per la CUP que instava l'Ajuntament de Tortosa a retirar de forma "immediata" el monument a la Batalla de l'Ebre sense sotmetre el cas a la consulta prèvia que vol fer l'Ajuntament. Meritxell Roigé, diputada de Junts pel Sí i tinent d’alcalde de Tortosa, ha defensat la via de la consulta i ha dit que forçar la decisió d’esta manera és atemptar contra l’autonomia municipal. Però per primera vegada Junts pel Sí s'ha dividit en una votació al Parlament. Carles Puigdemont, Neus Munté, Jordi Turull i la gran majoria de CDC ha votat en contra de la retirada sense consulta, com també hi ha votat en contra el PP, mentre que Oriol Junqueras, Marta Rovira, Toni Comin, Dolors Bassa, Germà Bel i la majoria de diputats d'ERC s'han abstingut en este apartat de la moció, com també ho ha fet Ciutadans. Esquerra, que es va comprometre amb l'equip de Ferran Bel a l'Ajuntament a impulsar la consulta, farà campanya per a la seua retirada de cara a n'esta consulta anunciada per al mes de juny. Els independents de Junts pel Sí també han dividit el vot. Per un, però, la CUP ho pogut tirar endavant la petició, amb el suport d'algun d'estos independents, Catalunya Sí que es Pot i el PSC.

En el text general de la moció, a banda de la condemna explícita de la dictadura, es reclama que la Fiscalia General de l’Estat investigue d’ofici els delictes de lesa humanitat i la repressió durant la guerra civil i el franquisme per dilucidar les responsabilitats penals en què haguessen pogut incórrer els responsables.

Se sol·licita a tots els ajuntaments de Catalunya que facen neteja del seu nomenclàtor. Que substitïsquen de seguida tots els noms dels carrers que tinguen relació amb el franquisme, i alhora que retiren els títols de fill adoptiu o altres guardons a tots els personatges lligats a la dictadura.

Hi ha en la moció, a més, tot un seguit de mesures de suport al Memorial Democràtic, l’impuls al projecte d’identificació genètica (ADN) de persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura, la millora de la gestió del mapa de fosses comunes i honorar la memòria dels executats al Camp de la Bota, entre d’altres.