La PDE recull signatures per reforçar l'actuació del Síndic de Greuges contra el pla de l'Ebre

Redacció
01 de març del 2016
Actualitzat el 14 de març a les 19:12h
La recollida de signatures es durà a terme durant este mes de març.
La recollida de signatures es durà a terme durant este mes de març. | Sílvia Berbís

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha iniciat una campanya de recollida de signatures, que durà a terme durant este mes de maig, per demanar al Síndic de Greuges la seua intervenció davant totes les institucions que calga per fer que es retire el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Concretament, li demana que intervinga davant les institucions espanyoles i comunitàries per tal que la Planificació Hidrològica de la Conca de l’Ebre s’ajuste tant al dret estatal com al dret comunitari, i al ministeri d’Agricultura i Medi Ambient la revisió dels cabals ecològics que no garantisquen el no deteriorament del Delta de l’Ebre. També li sol·licita que reclame al mateix ministeri i als governs autonòmics de la conca de l’Ebre la revisió de les hectàrees de regadius previstes al pla.

De fet, l’objectiu de les signatures és que la ciutadania avale l’actuació d’ofici que ja va anunciar que pensa dur a terme el Síndic contra el pla. La idea és recollir signatures fins el dia 3 d’abril per portar-les al despatx del Síndic la setmana següent. Durant este temps es duran a terme recollides puntuals a les fires del territori i a tots els actes on els activistes de la PDE puguen arribar. A més a més, l’al·legació es pot descarregar de la web de la PDE i a les xarxes socials. Cal baixar-la, signar-la i fer-la arribar al local de la PDE, al carrer Enric d’Ossó  n. 23 baixos, de Tortosa.

En la seua petició al Síndic, amb qui ja es van reunir els portaveus de la Plataforma uns dies abans de la manifestació d’Amposta del passat 7 de febrer, la PDE recorda que al llarg del procés d’exposició del Pla de Conca de l’Ebre 2015-2021, més de 4.000 ciutadans van al·legar contra els incompliments que comporta el pla sobre el dret comunitari en matèria d’aigua i medi ambient amb la vulneració de les directives europees d’hàbitats, d’aus, d’evaluació ambiental i d’aigües, i amb el dret estatal i català. “Estes al·legacions han estat menystingudes per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i pel Ministeri, qui finalment ha aprovat un Pla que fica en risc sever el riu Ebre i el seu Delta”. Així mateix, s’exposa que el nou Pla de l’Ebre establix un cabal ecològic per al tram final de 3.010 Hm3/any, quan la mitjana anual actual es situa entorn als 8.500 Hm3/any.

D’altra banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha celebrat que uns quants ajuntaments ebrencs se sumaran al recurs contenciós que presentarà davant el Tribunal Suprem abans del 19 de març, i que es coneixeran la setmana vinent.