La Palma d’Ebre acull diumenge la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre

Serà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques als restaurants de la comarca

Redacció
01 de març del 2016
Actualitzat el 14 de març a les 19:11h
El castell de Miravet ha acollit la presentació de la Festa de la Clotxa, que tindrà lloc diumenge.
El castell de Miravet ha acollit la presentació de la Festa de la Clotxa, que tindrà lloc diumenge. | consell comarcal de la Ribera d'Ebre

La Palma d’Ebre, el municipi més petit de la Ribera d’Ebre, serà l’escenari este diumenge 6 de març de la Festa comarcal de la Clotxa, una cita organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre cada any en un poble diferent per donar a conèixer la comarca i els seus atractius turístics, vinculats a la gastronomia i al plat tradicional riberenc per excel·lència: la clotxa, que diu molt dels orígens de pagès de la comarca. Enguany la Festa comarcal arriba a la 13a edició i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a quinze restaurants de la Ribera d’Ebre, que s’allargaran fins al pròxim 3 d’abril.

La presentació de la festa comarcal i les jornades ha reunit este matí una àmplia representació del sector turístic i de la restauració de la comarca, en un punt emblemàtic: el castell de Miravet, principal atractiu turístic de la Ribera, amb més de 30.000 visitants a l’any.

L'acte ha volgut reconèixer els professionals i el sector turístic comarcal en la seua tasta per promocionar la Ribera d’Ebre com a destinació turística, fent valdre "la col·laboració públicoprivada que es duu a terme els darrers anys a la comarca, i que està donant els seus fruits", ha apuntat la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, d'alcord amb les darreres dades econòmiques publicades: "El turisme ha estat el sector productiu que més a crescut el darrer any a la Ribera, 5,5 punts respecte el 2014". En el PIB comarcal, emmarcat en el sector serveis, representa gairebé una quarta part de l'economia comarcal. La cita amb la clotxa és el preludi de la Setmana Santa, que marca l’inici oficial de la temporada turística i coincidix amb la floració, sent "una de les èpoques més boniques per visitar els nostres pobles per les espectaculars imatges que oferixen els seus camps agrícoles i els paisatges naturals riberencs", ha afegit la presidenta comarcal, animant a participar en la clotxada popular i les jornades.

La 13a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, a la Palma
Diumenge doncs, la Ribera d’Ebre es trobarà a la Palma en una jornada festiva que tindrà com a epicentre la plaça Catalunya del poble. Amb 370 habitants, sent el poble més petit de la Ribera, "els seus veïns s’han bolcat en l’organització de la festa, que ha tingut el recolzament de totes les entitats locals", explica l'alcalde de La Palma, Gil Martí. A més de la popular elaboració i degustació de la clotxa, hi ha organitzades nombroses activitats paral·leles per donar a conèixer el poble als visitants d’arreu. S’espera servir un miler de clotxes durant la jornada. Des de primera hora del matí, la seixantena de voluntaris de la festa, juntament amb representants dels empresaris d’hostaleria, prepararan al centre de la plaça la tradicional clotxa, que es podrà degustar a partir de dos quarts de 12 del matí, adquirint prèviament un tiquet de 3 euros. La Banda Municipal de Música de Benissanet serà l’encarregada d’anunciar la festa amb una cercavila que començarà una hora abans, a partir de dos quarts d’11. El pregoner d’enguany serà el director de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, el morenc Jordi Jardí, a les 11, mitja hora abans que s’inicie el repartiment de clotxes. El grup riberenc Marta & Gregori protagonitzaran el concert de fi de festa, a partir de la 1 del migdia.

La cita és a més una bona ocasió per donar a conèixer la Palma d’Ebre als veïns de la comarca i visitants, els seus productes i els seus atractius turístics. Així, durant la jornada, es faran visites guiades a l’església romànica del segle XII, es podrà visitar la presó del segle XV que es conserva als baixos de l’Ajuntament, el retaule barroc de l’església renaixentista de l’Assumpció, el mural i la casa natal de Rossend Escolà, i la casa Mateu Escolà. Per fer baixar la clotxa, els visitants podran fer una passejada envoltats de natura fins a dos elements emblemàtics del patrimoni local: el Pi del Pino, l’arbre monumental situat a 150 metres del centre del poble, i l’embassament, a 400 metres. A més, durant tot el matí pels carrers de poble es trobaran diverses cases obertes al públic, amb treballs i exposicions de veïns de la Palma: pintures, càntirs, labors, antiguitats, eines antigues, una mostra de les obres de Rossend Escolà, pessebres... També hi haurà demostracions de l’ofici de picapedrer i l’elaboració i venda de florons, uns dolços típics de la localitat. I es podrà visitar al Molí d’Oli de l’Agrícola i Secció de Crèdit La Palma, amb el seu producte estrella: l’oli de la DO Siurana, reconegut amb nombrosos premis. Per donar a conèixer els productes locals artesanals, durant la jornada també hi haurà obert el forn i la carnisseria. Igualment, una representació d’empreses de la comarca ompliran de paradetes la fira artesanal, al voltant de la plaça, amb productes artesanals, com vi, formatges, roba, ceràmiques, pauma o melmelades, entre altres.

Jornades Gastronòmiques de la Clotxa als restaurants de la Ribera
La festa popular de diumenge serà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques als restaurants comarcals, una iniciativa per promocionar la Ribera d’Ebre i donar a conèixer la seua cuina com un atractiu més de promoció turística, en este cas vinculat a la gastronomia i els productes de la Ribera. Compta amb el suport de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i l’Associació d’empreses de Turisme Rural de la Ribera d’Ebre, a més del Consell Comarcal. En esta edició hi participen 15 restaurants: Magda d’Ascó; el Casal de Benissanet; Casa Castro i Fornielles de Flix; Pas de l’Ase de Garcia; Molí de Xim de Miravet; pizzeria Carusso’s, la Creu, Piscolabis i Turú de Móra d’Ebre; Ferran Heavens’s Door, Can Secundino i Mas Subirats de Móra la Nova; i lo Fornet de les Sorts de Rasquera. Tots ells oferiran a les seues cartes, fins al pròxim diumenge 3 d’abril, un menú amb la clotxa com a protagonista. Esta oferta gastronòmica inclou la clotxa tradicional, cuinada a base dels típics tomàquets, ceba i alls escalivats, combinats amb arengada i banyats amb un bon rajolí d’oli; però també altres propostes que inclouen una clotxa amb ingredients com la llonganissa i la botifarra negra, a gust del comensal.

Promoció de la comarca i la #ClotxaRiberadEbre
El Consell Comarcal ha editat material promocional de la festa i de les Jornades Gastronòmiques i durant estos dies s’encarregarà de la promoció de la clotxa com a atractiu de la comarca, a través de la pàgina web de Turisme Ribera d’Ebre i la seua presència a les xarxes socials, a través de la pàgina de facebook i els seus perfils a Twitter i Instagram @RiberadEbreTur i l’etiqueta #ClotxaRiberadEbre.
 

Quinze restaurants de la comarca oferiran menús amb la clotxa com a protagonista. Foto: consell comarcal de la Ribera d'Ebre