Són bons per al Delta 50 embassaments més?

Redacció
29 de febrer del 2016
Actualitzat el 01 de març a les 8:39h
La presa de Sau.
La presa de Sau. | Generailtat de Catalunya

Estos dies la Federació de Regants de l’Ebre han aprovat recolzar el Pla de Conca de l’Ebre amb mes de 50 embassaments, 450.000Hc de nous regadius i un cabal ecològic per al riu al pas per Tortosa (aforo 27) de 3.010 Hm3/any (95,45 m3/s) lleugerament inferior al cabal ecològic del PHN d’Aznar fixat en 100 m3/s. Dins d’esta federació estan incloses totes les comunitats de regants des de Reïnosa fins a Buda, exceptuant la Comunitat de l’Esquerra de l’Ebre.

Que les comunitats de regants riu amunt estiguen d’acord ho puc entendre, encara que no ho compartim. Els regadius estan interioritzats per la pagesia com eines de progrés i desenvolupament per al sector agrari. En principi així ho ha estat durant moltes dècades.
Tanmateix avui, en ple segle XXI, la posada en regadiu, no està tan clar si beneficia a la pagesia o directament l’expulsa dels seus camps, mentre l’agroindústria i els ‘aiguatinents’ es fan els amos de l’aigua i de la terra.

Este és un tema que caldrà treballar en els propers temps perquè una societat que expulsa als veritables pagesos i els substituix per “peonades”, acaba perdent tota la sobirania sobre la terra i la pagesia.

Però el que ens ha mogut a escriure este article és una pregunta que sempre ens fem quan escoltem a la Comunitat de la Dreta de l’Ebre aliniar-se amb la resta de comunitats de riu amunt i deixar sola en defensa del Delta a la Comunitat de l’esquerra.

Per què este suport tan aferrissat de la Comunitat de la Dreta per fer 50 embassaments, tants regadius i dixar eixut i contaminat lo riu?

Lo Delta està en clar retrocés per la falta d’aportació de sediments, avui retinguts en els fons dels embassaments de riu amunt. Això és una evidència que qualsevol persona que visca a les Terres de l’Ebre sap. Sí que és cert que els embassaments, més enllà de ser magatzems d’aigua per regar, també han ajudat a controlar les riuades i amb elles pèrdues econòmiques i de vides.

Tanmateix, eren tan dolentes les riuades? Lo Delta s’ha fet a base de riuades i dels fangs que estes riuades aportaven. Des de finals del S.XIX la saviesa popular dels pagesos va aprofitar l’aigua i fangs del riu per fer este Delta humanitzat que coneixem actualment, i a l’hora este espai d’inqüestionable valor ambiental on natura i persones vivim en bona harmonia, malgrat que tot no siga perfecte.

Encara falta una mica de coneixements però es va avançant a passos de gegant per saber com hem de recuperar estos sediments segrestats en els embassaments i com s’han d’escampar per la superfície deltaica, però mentre, no podem perdre ni un sol gram més de sediments en nous embassaments.

Com pot ser que els que més patixen esta pèrdua com són els pagesos, siguen representats per unes comunitats de regants que encara volen mes embassaments per segrestar els pocs sediments que avui baixen pel riu???

La solució “màgica” de les barreres de formigó ni tan sols és pa per avui i de ben segur que és gana per demà. És una solució que només beneficia als que volen vendre projectes i formigó, els veritables impulsors i beneficiats de fer embassaments.

Qualsevol debat tècnic plural i seriós ho posa en evidència. I amb això no vull dir que les tanques de formigó siguen totes dolentes, pot ser si caldrà ficar-ne en punts concrets i determinats.

El canvi climàtic és la nostra espasa de Democles, és una certesa que el nostre futur depèn de la pujada del nivell del mar, tanmateix fer més de 50 nous embassaments i dixar el riu eixut sense força per portar sediments encara accelera molt més este problema que tenim.

I és aquí on està el nostre gran dubte. Davant esta evidència que el Delta necessita sediments i aigua, PER QUÈ la comunitat de Regants de la Dreta aprova estes obres que acceleren la desaparició del Delta???