Les tres universitats implantades a les TE s’unixen per homenatjar Manuel Pérez Bonfill este dijous

L'acte tindrà lloc a l'Aula Magna de la URV a les 18.00 hores

Imatge d'arxiu de la commemoració de l'Any Manuel Pérez Bonfill a les X Jornades de les Lletres Ebrenques.
Imatge d'arxiu de la commemoració de l'Any Manuel Pérez Bonfill a les X Jornades de les Lletres Ebrenques. | Òmnium Cultural
Redacció
29 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:10h

Imatge d'arxiu de la commemoració de l'Any Manuel Pérez Bonfill a les X Jornades de les Lletres Ebrenques. Foto: Òmnium Cultural


La Universitat Rovira i Virgili al campus Terres de l’Ebre, el centre associat de la Universitat Nacional d’Educació a Distància a Tortosa (UNED) i la seu territorial de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han impulsat un acte públic de reconeixement a l’intel·lectual, pedagog, escriptor, poeta, director teatral, cronista de la cultura catalana, catedràtic d’institut i una de les figures més emblemàtiques de la literatura catalana a les Terres de l’Ebre, Manuel Pérez Bonfill, amb motiu de l’any en què es celebra el seu norantè aniversari.

L’acte, que tindrà lloc este dijous 3 de març a l’Aula Magna de les Terres de l’Ebre, a les 18.00 hores, pretén afegir un component acadèmic als actes d’homenatge que des de diferents institucions s’han fet i s’aniran fent al llarg d’enguany a l’escriptor tortosí. Amb este objectiu s’ha redactat un manifest per part de les tres universitats i de la Comissió organitzadora de l’any Manuel Pérez Bonfill, de la qual formen part el també escriptor Manel Ollé i l’artista tortosina Cinta Sabaté, l’Institut Joaquín Bau de Tortosa i la seua AMPA, Òmnium Terres de l’Ebre, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, l’Antena Cultural Tortosa de la URV, el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre,  l’Associació Cultural Soldevila de Campredó i l’Ajuntament de Tortosa. Este manifest destaca de l’escriptor tortosí el seu “ampli bagatge en l’àmbit de la docència” i “la seua abnegada tasca docent en l’àmbit teatral que ha dixat una llarga petjada en diverses generacions d’estudiants de l’institut de batxillerat on va treballar durant quatre dècades. El seu mestratge va contribuir enormement a promoure nombroses futures i brillants carreres artístiques”. Es tracta del reconeixement a “tota una vida dedicada a promoure la llengua i la cultura catalanes” des de la docència i les lletres “conreades a un altíssim nivell”.

Per primera vegada estes tres universitats s’unixen per organitzar un acte conjunt d’homenatge, en el qual assistirà l’homenatjat i  en el qual intervindran el director del campus Terres de l’Ebre, Azael Fabregat; el director del centre associat de la Uned a Tortosa, Josep Maria Franquet; i la delegada territorial de la UOC, Teresa Nielles. A banda de la lectura del manifest, hi haurà la lectura d’una glossa a Pérez Bonfill a càrrec de Lluís Martín Santos, la lectura de textos de poesia i prosa a càrrec de Josep Maria Franquet i Pili Ibáñez; i una actuació musical de guitarra i piano, a càrrec de Pau Cardona i  Iman Essoussi.

“Es tracta d’un acte molt important i prova d’això és la implicació de les tres universitats. Important i merescut perquè com deia Pérez Bonfill, sense referir-se en cap cas a ell mateix, és una obligació i, a la vegada un plaer, reconèixer el mèrit de les persones cultes de la nostra terra”, apunta la coordinadora de l’Antena Cultural Tortosa de la URV, Núria Gil.
L’acte s’aprofitarà també per presentar la reedició del llibre de poemes de Pérez Bonfill Giny d’aigua, editat el 2011 per Publicacions URV i que ara es torna a editar per la mateixa editorial dins la col·lecció de llibres que coordina l’Antena Cultural Tortosa de la URV.