La Ràpita sol·licita a l’Estat la cessió d’ús de l’edifici del Sindicat

L'Ajuntament sotmetrà a consulta popular el futur ús dels antics locals d'oci de la zona del Garbeach

Redacció
26 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 10:30h
Edifici del Sindicat, a la Ràpita.
Edifici del Sindicat, a la Ràpita. | Cedida

Edifici del Sindicat, a la Ràpita. Foto: Cedida


El ple ordinari de l’Ajuntament de la Ràpita, celebrat este divendres al migdia, ha aprovat sol·licitar a la Direcció General del Patrimoni de l’Estat del ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques la cessió de l’edifici del Sindicat, un espai singular al municipi i ubicat en un punt estratègic del nucli urbà, proper al centre d’atenció primària, el col·legi Carles III i el casal del jubilat. La proposta ha estat aprovada amb els vots favorables d’ERC, PSC, Més Ràpita, Solidaritat i ICV, i l’abstenció de CiU.

Es tracta d’un edifici compost per una planta baixa destinada antigament a magatzem a guardar arròs i a oficina i un pis alt dedicat a habitatge del guarda, que ocupen una superfície total de 1.490 metres quadrats. La finca que ocupa l’equipament està inscrita a nom de la Federació Sindical d'Agricultors i Arrossaires d'Espanya i el seu dret d’ús correspon, des de l’any 1.989, a la Societat Cooperativa Agrícola del Montsià.

Segons l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, “les converses amb els antics usuaris de l’edifici, que han deixat d’utilitzar este espai, han resultats positives, ja que han manifestat a l’Ajuntament la seua voluntat de renúncia al dret d’ús”. Per este motiu, el consistori rapitenc ha decidit sol·licitar la cessió d’ús de l’edifici per un període de 30 anys, per tal de “convertir un equipament amb moltes potencialitats en una infraestructura que puga ser operativa en benefici de la població”.
 
Ordenança municipal d’ocupació de la via pública
D’altra banda, l’Ajuntament de la Ràpita ha posat fil a l’agulla en el control de l’ocupació de la via pública i en el ple d’avui ha aprovat definitivament i per unanimitat l’Ordenança Municipal Reguladora de l’Ocupació de la Via Pública, que obliga les terrasses de bars i restaurants i els mostradors de les botigues a cenyir-se a uns paràmetres de caràcter estètic i de seguretat. L’objectiu de la normativa és,  segons la regidora de Governació, Conxi Vizcarro, “unificar criteris estètics per fer ús de la via pública i fer compatible l’activitat dels establiments amb l’ús comú general dels ciutadans, així com adequar-nos als criteris del POUM”.

Els establiments disposaran d’un termini de 5 anys per adaptar-se a la nova normativa i l’Ajuntament els bonificarà amb un 90 % el total de la inversió a realitzar. Els negocis, però, que sol·liciten una autorització per a l’ocupació de la via pública posteriorment a l’aprovació de l’ordenança, ja hauran d’adaptar-se a la nova normativa.

Igualment, la nova ordenança regula les prohibicions, la retirada dels objectes dipositats a la via pública i el règim sancionador.
 
Altres acords
El ple de l’Ajuntament ha aprovat una proposta conjunta de tots els grups municipals per realitzar una consulta popular en relació als usos dels locals del baixos del parc de Garbí. La intenció és consultar els veïns per decidir què fer amb l'emplaçament i els locals tancats fa prop de 3 anys.

En la sessió ordinària del ple també s’ha aprovat una altra proposta conjunta de tots els grups contra el Pla hidrològic de la conca de l’Ebre, així com una proposta d’ICV per tal de revisar el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2016-2021.

D’altra banda, el grup Més Ràpita ha aconseguit que el ple aprove 3 de les 4 mocions que ha presentat: una moció, en què sol·licita l’obertura al trànsit del tram per a vianants del carrer La Pau, que ha rebut el vot favorable de la majoria de grups (ERC, PSC, mR, SI i ICV) i l’abstenció de CIU; una altra moció, que ha estat aprovada per unanimitat, en què es reclama que l’Ajuntament inste al govern de la Generalitat a construir el nou institut d’ensenyament secundari al municipi, i una tercera moció aprovada per unanimitat reclama que els serveis tècnics municipal facen un inventari dels carrers en mal estat i una valoració econòmica del cost del seu asfaltatge i de la repavimentació de les voreres, així com una valoració del cost de canviar les bombetes de l’enllumenat públic pel sistema LED.  En una quarta moció, que no va rebre el suport del plenari, mR demanava que l’emissora municipal torne a emetre el programa radiofònic Els polítics en antena.

La proposta de creació d’una taula de l’habitatge i d’una taula de mobilitat, el reglament de benvinguda als nounats i la proposta de SI de suport al Banc d'ADN per a la identificació dels desapareguts a la Guerra Civil són altres dels punts aprovats per la unanimitat del plenari.