La Ribera d’Ebre se suma als actes del 20è aniversari de la mort d'Artur Bladé amb una ruta literària comarcal

Redacció
24 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 12:50h
La nova ruta Bladé estrenada a Benissanet, d'àmbit local i vinculada també al patrimoni de la guerra civil.
La nova ruta Bladé estrenada a Benissanet, d'àmbit local i vinculada també al patrimoni de la guerra civil. | Cedida

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre participa en els actes commemoratius del 20è aniversari de la mort d’Artur Bladé i Desumvila, i se suma activament amb la posada en marxa esta primavera d’una ruta comarcal lligada al personatge per tots els pobles de la Ribera d’Ebre. Es tracta d’una ruta literària, amb un total de 18 panells amb fragments de l’obra d’este escriptor riberenc on parla dels pobles de la Ribera des de l’exili. S’instal·larà un panell a cada poble i un a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, fent valdre el personatge, cronista riberenc d’una època, i animant els visitants a conèixer tots els pobles de la comarca. Es preveu que tots els panells estaran instal·lats de cara a Setmana Santa, coincidint amb l’inici de la temporada turística d’enguany.
 
La ruta s'acompanya del curs del riu Ebre, com a nexe vertebrador i referent de la Ribera, i dóna a conèixer la comarca a través de les paraules de Bladé. En els propers dies es durà a terme la instal·lació de tots els plafons als diferents espais públics.
 
Actes dels 20è aniversari i nova ruta a Benissanet
Els actes commemoratius del 20è aniversari de la mort de Bladé es van iniciar el mes de desembre passat i finalitzaran ben entrat este 2016, i tenen com a objectiu difondre i remarcar la trajectòria personal i literària de l’escriptor riberenc amb l'objectiu de reivindicar-lo com a intel·lectual català de primer ordre. Totes les activitats estan coordinades conjuntament pel departament de Cultura i Òmnium Cultural Tarragonès, en el marc del ple pel Català al Camp de Tarragona, per l’IRMU i pels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, i compta amb la participació d’una quarantena d’entitats i institucions d’ambdós àmbits territorials, entre les quals hi ha el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Diputació de Tarragona i la fundació Mútua Catalana.
 
La ruta comarcal se sumarà a les rutes d’Artur Bladé que des de l’any 2007 ja es poden visitar a Benissanet, el poble natal de l’escriptor i cronista. En estos 9 anys que han estat obertes al públic, unes 800 persones han dut a terme la ruta de Benissanet, a la qual des d’este cap de setmana passat se suma una nova proposta combinada amb el patrimoni de la guerra civil.
 
I és que este passat dissabte dia 20 de febrer l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila ha engegat una nova ruta literària per Benissanet anomenada Benissanet: riu i guerra, que combina part de la ruta literària sobre l'autor benissanetà amb la visita al refugi antiaeri fet durant la Guerra Civil dedicat a les dones.
 
La nova ruta literària a Benissanet: Artur Bladé: Benissanet, riu i guerra, realitzada per l’Associació Cultural local i organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), és una nova versió de la ruta que ja estava en marxa al poble, i seguix recorrent els espais més representatius de la vila natal de l’escriptor riberenc a través dels textos de les seues obres. Compta amb la projecció d’un audiovisual documental i d’una passejada per la vida, la història i el paisatge del poble natal de l’escriptor, Benissanet, que ha esdevingut paisatge literari i, per tant, ha entrat a formar part de l’imaginari col·lectiu de la literatura catalana.
 
Com a novetat, esta ruta incorpora a partir d’ara la visita al refugi antiaeri de la plaça de la Font Gran de Benissanet, uns àudios amb la veu d’Artur Bladé, procedents d’una audiobiografia que l’autor va enregistrar a la Biblioteca de Catalunya l’any 1989, i una nova exposició amb fotos de Benissanet i textos d’Artur Bladé al centre cultural que porta el seu nom. A l’acte d’este cap de setmana es va comptar amb la presència d’Artur Bladé i Font, fill de l’escriptor, que va obrir de forma especial la seua casa de Benissanet perquè el primer grup que ha fet la nova ruta local pogués visitar la biblioteca personal de l’escriptor.