Agricultura aposta per compatibilitzar regadius «eficients» i cabal ambiental

Les Comunitats de regants de la Conca de l'Ebre, totes a excepció dels regants de l'Esquerra, ratifiquen la seua postura favorable al pla de conca

Sofia Cabanes
19 de febrer del 2016
Actualitzat el 22 de febrer a la 13:15h
Meritxell Serret ha inaugurat les jornades organitzades per la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre.
Meritxell Serret ha inaugurat les jornades organitzades per la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre. | Sofia Cabanes
La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha defensat este matí des d’Amposta una aposta per uns regadius “moderns” i “eficients” en els quals “s’assegurin tots els usos i cabals ecològics”. La consellera ha fet estes declaracions en el marc de la jornada sobre ‘Vulnerabilitat dels Deltes en front del canvi climàtic’, que ha organitzat la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre.  Segons, Serret, el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, no ha prioritzat “prou bé” uns “estudis tècnics i científics que avalin bé quin ha de ser el cabal ecològic i la capacitat que tenim de fer ampliacions de regadius”.

Pel que fa a l’ampliació de regadius a Catalunya, un tema que ha dut controvèrsia entre els antitransvasistes i els regants, la consellera d’Agricultura ha subratllat que “la prioritat número 1” del seu departament és “modernitzar els regadius històrics i consolidar els regadius que estan en curs, que s’estan implantant i que ja són regadius eficients i moderns”. Així mateix, ha afegit que “qualsevol ampliació” de regadius es basarà “en estudis ben fonamentats i que assegurin bé la seua sostenibilitat i viabilitat tenint en compte el conjunt de la conca”.

Serret també ha recordat que el Departament treballa per impulsar els regadius Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues: “estem afavorint que hi hagin regants que s’hi vulguin sumar”, ha dit. En este sentit, la consellera que insistit en la idea que “els canals Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia són aliats per al desenvolupament del territori” i ha afegit que des del departament es parlarà “amb els diferents agents per veure si hi ha elements que cal ajustar per tal que els regants s’hi inscriguen”.

Per la seua banda, el president de la Comunitat de regants de la Dreta, Manolo Macià, ha reclamat al Departament d’Agricultura “mesures dures” per assegurar la supervivència del Deltra enfront el canvi climàtic. Segons Macià, calen murs “de pedra”, per frenar la pujada del nivel del mar “com s’ha fet al Delta del Po i al Mississipí”, a més, també ha reclamat la construcció d’una tanca salina al riu Ebre per evitar l’avanç de la falca salina marina pel curs del riu.

Macià també ha recordat que els regants que ell representa són favorables al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre per què “garanteix aigua per als regants”, tot i que ha reconegut que l’ampliació de fins a 465.000 hectàrees més de regadiu ha d’anar lligada “a la construcció de més embassaments”.

De fet, en el marc de les jornades,  la Federació de Comunitats de Regants i Usuaris de la Conca de l'Ebre ha volgut ratificar la seua postura amb l'aprovació d'un document a favor del Pla de Conca, signat per 15 de les 16 comunitats de regants que conformen l’associació, totes a excepció de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, contrària al pla. Este informe serà inclòs en la documentació que el Govern espanyol farà arribar a la Comissió Europea les juntament amb Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre al març.