El CAT construirà una planta d’ozó per substituir el clor en el procés de potabilització de l'aigua

El consum en els darrers 10 anys ha caigut un 4,5%

Redacció
18 de febrer del 2016
Actualitzat el 19 de febrer a les 14:48h
Una de les obres més destacades del CAT en el darrer any ha estat la finalització de la variant de la canonada del Coll de Balaguer.
Una de les obres més destacades del CAT en el darrer any ha estat la finalització de la variant de la canonada del Coll de Balaguer. | Cedida

Una de les obres més destacades del CAT en el darrer any ha estat la finalització de la variant de la canonada del Coll de Balaguer. Foto: Cedida


El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) iniciarà este 2016 la construcció d’una planta d’ozó, per substituir el clor en el procés de potabilització. A més d’una millora en la qualitat de l’aigua, suposa una mesura ambiental i de millora de la seguretat, per les implicacions del clor (emmagatzematge, transport, manipulació).

El projecte, amb un import de licitació de 7,1 M€, es va adjudicar a setembre per un 35% per sota a la millor solució tècnica i proposta econòmica més avantatjosa, la que va presentar, d’entre les 9 que concursaven, la UTE integrada per Aguambiente i Sorigué. En el darrer trimestre de 2015 es va emprendre la redacció del projecte, per la seua aprovació i execució durant 2016 per tal que pugui entrar en funcionament a novembre. 

En relació als consums que ja s’han donat a conèixer recentment en relació a 2015, han augmentat un 0,47% respecte l'any anterior, tot i això s'observa una tendència en els darrers 10 anys que mostra una davallada de 4,50 % del consum. Els resultats, més enllà de la crisi, són fruit de la gestió eficient i les campanyes de sensibilització d’un consum responsable, a més de l’ús d’aigua regenerada, en el cas de la indústria, segons exposa el CAT.

En relació als projectes i obres executades, cal destacar el conjunt del pla actuacions correctives/preventives contra la corrosió de la conducció en galeries (pla a 5 anys) d’entre les quals la més notòria i estratègica ha estat la finalització de la variant del Coll de Balaguer. També cal consignar com a treballs rellevants la protecció catòdica de l’EB-0 a Camp-redó i també al municipi la construcció d’una nova galeria  per sota el traçat ferroviari al Pas de la Missa.

D'altra banda, el CAT preveu també durant este 2016 la finalització del pla de mesures relatives a la carbonatació i la continuació del pla Renove amb un total de 34 actuacions i 2,75 M€, la construcció dels dipòsits de Castellvell i Calafell, el cobriment dels filtres de sorra i la implantació de nous equips al Laboratori de Qualitat.

A cavall entre projectes relacionats amb el sistema CAT (captació, potabilització i distribució) i les accions de Responsabilitat Social, cal referir el projecte Admiclim (adaptació i mitigació del canvi climàtic al Delta de l’Ebre), dins del programa LIFE+ en el que el CAT hi forma part com a soci aportant els fangs del procés de potabilització per al seu retorn al sistema; el projecte està liderat per l’IRTA, juntament amb altres socis com el ICGC, Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua, Universitat de Còrdova i Comunitat de Regants.

També durant 2015 ha acabat el programa europeu Aquaenvec, de recerca sobre eficiència en el cicle urbà de l’aigua, en el qual ha participat el CAT a través d’un municipi consorciat. En esta línia cal referir que durant enguany es continuarà amb la consolidació de la ISO 22000, entre d’altres, així com la millora de la comunicació i les accions orientades al coneixement del propi CAT.