Demanen esclarir possibles «irregularitats» en les obres de descontaminació a Flix

En un acte d'Ecologistes en Acció a Reus, anit, es va exposar la problemàtica entorn a les obres al pantà | La doctora Marta Pujades va presentar la seua tesi sobre Ercros

Redacció
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 20:17h
La planta d'Ercros a Flix.
La planta d'Ercros a Flix. | XBC.

La planta d'Ercros a Flix. Foto: XBC.


Ecologistes en Acció demanarà en el proper Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya, òrgan al qual pertany l'organització, "una acció decidida que retire del subsòl de l'edifici de la fàbrica de Flix els residus tòxics que han quedat" com a conseqüència de "la feble normativa de contaminació del sòl a Catalunya", segons denuncia en una nota de premsa. Així ho exposa després de l'acte que es va celebrar ahir al Centre de Lectura de Reus,  una conferència a la qual van assistir un centenar de persones, sobre la tesi elaborada per la Dra. Marta Pujadas en relació a l'activitat de la centenària 'Fàbrica de Flix'.

L’acte, organitzat conjuntament pel Centre de Lectura de Reus i Ecologistes en Acció, va ser presentat pel Quim Besora, president de la Secció de ciències Socials, Polítiques i Econòmiques del Centre, i per Eloi Nolla, coordinador de l’acte per part d’Ecologistes en Acció. També hi va intervindre el diputat de la CUP Sergi Saladie i de la diputada de Catalunya si que es pot Hortènsia Grau, que es van comprometre a no dixar l’actuació que s’ha fet al pantà de Flix de la manera que ha quedat i a fer totes aquelles iniciatives parlamentàries que siguen convenients. Va finalitzar l’acte amb la intervenció de dos regidors de Flix presents a la Sala d’actes, que van demanar organitzar una xerrada a Flix.

La doctora Pujadas va fer una exposició del seu treball de recerca amb 25 diapositives que van repassar la història de 'La Fàbrica' des dels seus inicis l'any 1897 fins l'actualitat. En la seua intervenció va parlar de les possibles implicacions polítiques al llarg de tots estos anys que han permès a l'Electroquímica de Flix actuar "impunement" d’una forma activa en la contaminació del riu, però sobretot i amb les seues paraules, el que cal remarcar en estos moments és com queda la situació de la 'fàbrica': “La detenció de la cúpula d’Acuamed ha dixat el projecte d’extracció dels llots del pantà aturat . S’han extret només una part dels fangs però l’aigua contaminada continua dins del recinte de palplanxes. S’han posat de manifest certes irregularitats durant les obres d’extracció dels fangs que poden incidir en la salut dels treballadors”, va exposar Pujadas.

El projecte tècnic preveia el tractament d'entre un 10 i un 20% dels fangs però la realitat, segons denuncien, és que les obres només han afectat un 6%. "Què ha entrat realment al Racó de la Pubilla que és on es dipositaven?", es van preguntar els ponents.

Finalment, la tesi presentada defensa que el subsòl acumula tòxics que romandran sense tractar per la "feble normativa de contaminació del sòl a Catalunya". És en este sentit que Ecologistes en Acció demanarà en la pròxima reunió del Consell de Direcció de L’Agència de Residus de Catalunya , òrgan de direcció del qual forma part , una actuació decidida de l'ARC per solucionar el problema dels residus tòxics del subsòl de la factoria d'Ercros.