Catalunya es bolca en defensa de l'Ebre

Amposta acull 50.000 persones en la manifestació més multitudinària a les TE contra un pla hidrològic | La PDE reclama la "intervenció directa" de la UE per aturar el pla de conca

Sílvia Berbís / Sofia Cabanes
07 de febrer del 2016
Actualitzat el 18 de febrer a les 20:55h
El Pont Penjant ha estat testimoni de la multitudinària manifestació que ha viscut Amposta este migdia.
El Pont Penjant ha estat testimoni de la multitudinària manifestació que ha viscut Amposta este migdia. | Sergi Aznar

"Amunt el nus". Tocaven les 12 en punt del migdia, i Manolo Tomàs llençava el crit de guerra que marcava l’inici d’una manifestació històrica. Una protesta que evidencia que l’Ebre no es cansa de defensar el riu, ni per anys que passen ni per fórmules camuflades que utilitze el govern espanyol per disfressar transvasaments de solidaritat. Setze anys després que Aznar posés la gran canonada damunt la taula i l’ara comissari europeu Cañete hi posés els ous, les Terres de l’Ebre demostren que no es deixen enganyar, perquè el delta necessita més aigua i més sediments dels que li dedica el pla de conca que l’hauria de protegir. I a més, han estat més acompanyades que mai. “Ni tan sols el vent de dalt s’ho ha volgut prendre”, es fixava Susanna Abella, portaveu de la PDE, just en començar la protesta. També desenes d’autobusos d’arreu de Catalunya, gent del País Valencià i de l’Aragó s’han sumat a la manifestació més multitudinària que ha viscut el territori contra un pla hidrològic, en este cas el de conca. Amposta ha estat per tercera vegada d’amfitriona, i s’ha deixat inundar per 50.000 persones, segons les estimacions de la Policia Local, reforçant-se com a emblema de la lluita per l’Ebre. La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha agraït els suports, i ha llençat un missatge directe a la Unió Europea: que intervinga directament per tal d’obligar l’Estat a derogar este pla i presentar-ne un altre menys agressiu. El govern de la Generalitat, que ha estat representat pel vicepresident català Oriol Junqueras, a més d’alguns consellers, s’ha mostrat convençut que es pot planificar de manera que es facen compatibles els regadius sostenibles amb un cabal ambiental suficient per al tram final, i la PDE li ha demanat que es mantinga ferm.

Dos grans tractors amb el símbol d’Unió de Pagesos, en representació del sector agrícola, han encapçalat la protesta. Curiosament, el mateix pla que preveu 465.000 hectàrees més de regadiu, a afegir al milió d’existents, els amenaça. A l’agricultura deltaica, i també a la pesca, al medi ambient, al conjunt de sectors econòmics i, de retruc, a la societat. En resum, L’Ebre sense cabals és la mort del delta, deia la pancarta enarborada per representants de la PDE, la que obria la manifestació. Al darrere, plens com estaven els carrers, s’han anat afegint centenars de manifestants, que han fet recular les pancartes de capçalera. Amb anglès, una llençava un missatge directe a la Unió Europea: Salem el riu Ebre i el Delta. I encara en tercera línia, els representants polítics, darrera l’eslògan Per Catalunya, salvem el Delta. Un cordó de seguretat impedia que el bany de masses fos massa amenaçador.

Precisament a Europa, i també al govern de la Generalitat, s’han dirigit els missatges més contundents de la protesta. A la UE, per reclamar-li que “intervinga directament’ i obligue Espanya a elaborar un altre pla. “Sol·licitem la intervenció d’Europa i que es faça un altre pla de conca, i demà traslladarem esta petició a la delegació d’eurodiputats que visitarà el Delta”, ha reclamat la catedràtica d’història de la comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona Amparo Moreno, encarregada de llegir el manifest. Un document que ha reclamat també “la implicació de totes les institucions ebrenques i catalanes per derogar este pla que torna als transvasaments, per molt que els disfressen d’intercanvis d’usos agrícoles i de solidaritat”. “Encoratgem el govern català a seguir en la defensa del cabal fins al final”, ha conclòs davant la multitud que omplia l’avinguda Alcalde Palau, al davant del pont penjant, i es dispersava fins a la plaça del mercat i l’avinguda de la Ràpita.

D'altra banda, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha estat especialment dur amb el paper exercit en l'aprovació del pla de conca per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE): “Avui dia la CHE és hostatge d'una política d'explotació i mercantilista de l'aigua que en absolut defensa el seu país o les Terres de l’Ebre”, ha dit. També ha fet referència a la recerca que el jutge duu a terme en l'empresa pública Acuamed advertint que “tots els responsables d'este pla estan ara investigats” i ha remarcat que “l'estructura ministerial està ara sota sospita”. “Necessitem tots els suports possibles, esperem que el govern català es mantinga ferm en la seua postura. Davant l'actitud del govern estatal demanem la intervenció directa de la UE. La manifestació d'avui és la nostra targeta de presentació perquè és un problema per a l'ecosistema i també social”, ha insistit.

Tomàs també ha volgut brindar un reconeixement a la gent de les Terres de l’Ebre que durant 15 anys de lluita –des de l'aprovació en 2001 del primer Pla hidrològic nacional de José María Aznar- “ha mantingut la dignitat” i ha llançat un missatge a les últimes generacions que s'han incorporat a la lluita: “Esta lluita no té color, voteu a qui vulgueu però la defensa de l'Ebre ha d’estar abans de res”. El portaveu de la PDE ha advertit que “vénen temps complicats, intents de trencar la unitat però no ens hem de perdre en confrontacions”.

Els pilars dels castellers ebrencs, les jotes de Riu en So i els Quicos, la música de Joan Rovira i diversos artistes ebrencs, des de la ribera del riu al seu pas per Amposta, amb l’emblemàtic Pont Penjant al fons com a testimoni, han posat so a una protesta que augura una batalla social molt ferma i intensa contra tota la planificació hidrològica que el govern central pretenga desplegar a partir d’ara, i un altre cop, contra els interessos de l’Ebre.
 

L'avinguda Alcalde Palau, de gom a gom. Foto: Sergi Aznar