ERC reclama al Congrés i al Senat la «revisió immediata» del pla de conca

L'eurodiputat Josep-Maria Terricabras pregunta a la CE si enviarà una delegació oficial a l'Ebre

Redacció
04 de febrer del 2016
Actualitzat el 18 de febrer a les 20:49h
El senador Miquel Aubà, el diputat Jordi Salvador i l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs.
El senador Miquel Aubà, el diputat Jordi Salvador i l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. | ERC

El senador Miquel Aubà, el diputat Jordi Salvador i l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Foto: ERC


El senador Miquel Aubà i el diputat Jordi Salvador, acompanyats per l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, han presentat este matí la primera iniciativa parlamentària de la legislatura d'Esquerra Republicana a les Corts espanyoles. Esquerra ha registrat una Proposició no de Llei (PNL), al Congrés i al Senat, on a més d'exposar totes les mancances i amenaces que representa el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre insta al nou govern espanyol “a la revisió immediata del Pla”. 

Després de manifestar el suport del partit a la manifestació que es farà a Amposta el proper diumenge han exposat que la PNL demana "una adequació del règim de cabals fixats per al tram final del riu Ebre i el seu Delta d'acord amb la proposta feta per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, i d'acord amb els requeriments de cabals i aportació de sediments establerts per la Disposició Addicional Desena del Pla Hidrològic Nacional".

El senador Aubà ha estat molt clar: “Sense prou cabals i més sediments no hi ha riu ni Delta, i per tant, no hi ha futur per la gent d'estes terres'.  Salvador, per la seua part, ha qualificat el Pla d' “agressió” tot recordant “la manca de diàleg i de respecte cap a Catalunya per part l'anterior govern espanyol en aprovar este Pla tal com està”.

Aubà i Salvador també han explicat quins són els temes sobre els que començaran a treballar de manera immediata. El senador ha avançat que impulsaran iniciatives parlamentàries per saber que passa amb l'acabament de les obres d'Acuamed a Flix i les obres de restitució compromeses que manquen fer. També seguirà denunciant  “l'abandonament de la línia de tren que connecta la Ribera d'Ebre”, i es treballarà per rescatar els peatges de l'AP-7 al seu pas per les nostres comarques. Aubà també ha anunciat una propera trobada amb representats de la pagesia per tractar els problemes agrícoles del territori com per exemple la revisió del cadastre de la rústica.

A més a més, el diputat Jordi Salvador ha fet saber que recuperarà la proposta de crear una 'Comissió d'Investigació sobre el projecte Castor' feta per ERC la legislatura passada, i que va ser bloquejada per PP  i PSOE a la Mesa del Congrés. De fet, el proper dilluns mantindrà una reunió de treball amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.

Un altre tema que preocupa moltíssim a Salvador és la situació d'Ercros i per tant s'ha compromès a incidir allà on sigui possible per tal d'afavorir la reindustrialització de la Ribera d'Ebre.
 

L'eurodiputat Josep-Maria Terricabras, a Amposta. Foto: ERC

Pregunta de Terricabras a la CE
D’altra banda, l'eurodiputat d'Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha presentat una pregunta urgent a la Comissió Europea (CE) per saber si organitzarà una delegació oficial a l'Ebre per conèixer de primera mà com quedaria el Delta si s'acabés aplicant el Pla de Conca proposat per l'actual govern espanyol en funcions. Terricabras també ha preguntat si la CE sancionarà l'Estat espanyol si es demostra que amb este pla s'incomplix la Directiva Marc de l'Aigua, i quina valoració fa dels plans de conca fets públics pel govern espanyol.

La delegació que demana el diputat per Esquerra Republicana és al marge de la que dilluns hi envia el Parlament Europeu (PE), que Terricabras va demanar a la Comissió de Peticions del PE.

“El sol fet que el PE enviï una delegació indica alguna inquietud, no es va solament a felicitar la gent i a somriure. S’hi va a agafar informació i a veure què està passant, perquè alguna cosa està passant', diu l'eurodiputat. 'Dependrà en bona part de l'acció del PE i de la CE, que fins ara s'han oposat sempre a estes estranyíssimes reformes, que això continue endavant', afegix.

'La cosa –recorda- ja la va començar Josep Borrell, la va continuar Cañete i Aznar, i finalment ara ho torna a presentar el PP, diu Terricabras.  És una molt mala història, que calcula malament els cabals, i com que els calcula malament, i sobretot els repartix d'una manera embogida, fa que al Delta pràcticament ja no hi quede aigua. Seria un desastre ecològic, econòmic i social per a tota la gent del Delta i en general de la part baixa de l'Ebre'.

'De tota manera, això només es resoldrà amb una Catalunya independent, en què Catalunya tinga capacitat d'autogestió i d'autodefensa', conclou Terricabras.