Les mocions de rebuig al pla de conca s'escampen pels ajuntaments i consells

A les portes de la manifestació de diumenge a Amposta creixen els pronunciaments de les administracions

S.B.
02 de febrer del 2016
Actualitzat el 18 de febrer a les 20:40h
Imatge d'arxiu d'una acció simbòlica de la PDE contra el pla de conca.
Imatge d'arxiu d'una acció simbòlica de la PDE contra el pla de conca. | Sílvia Berbís

Ajuntaments, consells comarcals, la Diputació de Tarragona i també administracions de fora de les Terres de l’Ebre -com ara l'Ajuntament de Tarragona o el de Calafell- han premut l’accelerador per aprovar estos dies mocions de rebuig al pla de conca, a les portes de la manifestació que tindrà lloc este diumenge a Amposta. Una mobilització que es preveu massiva i per a la qual s'estan muntant autobusos des de diversos indrets de Catalunya
 
L’últim ajuntament ebrenc en aprovar una moció de rebuig al pla hidrològic de la demarcació de l’Ebre ha estat el de Tortosa. Anit, les diverses mocions presentades per CiU, ERC, PSC, Movem i CUP en este sentit es van acabar pactant en Junta de Portaveus en un únic text. L'acord establix la creació d'un front institucional format per representants polítics i institucions, així com donar suport a les mobilitzacions impulsades per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), com la manifestació del dl 7 de febrer. La moció també demana l'empara de les institucions europees i dóna suport a les accions en este sentit impulsades des del Govern de la Generalitat. També s'exigix el manteniment dels projectes i inversions de millora ambiental i econòmica previstes per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Finalment, la moció conjunta palesa que "l'aigua no pot estar en mans d'interessos privats i ser una eina d'especulació i mercadeig entre falsos usuaris".
 
Dilluns passat va ser l’Ajuntament d’Amposta el que va aprovar una moció al respecte que també es va presentar de manera conjunta, contra el pla, i de suport a la mobilització.  L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va afirmar que l’aprovació de la moció evidencia la unió existent a l’Ajuntament en contra del Pla i també posa de manifest el front institucional que es lidera des d’Amposta al costat de la PDE. 
 
La setmana passada també l’Ajuntament de Móra la Nova va prendre posicionament sobre el tema. En la moció, presentada també de forma conjunta per tots els grups, s'expressa el rebuig al contingut del Pla de Conca "davant l'amenaça que suposa per al futur socioeconòmic i mediambiental del tram final del riu Ebre, del delta de l'Ebre i dels seus pobles" i s'hi dóna suport, entre altres, a totes les iniciatives i mobilitzacions socials i institucionals en contra del Pla i per defensar els cabals ecològics aprovats per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, uns cabals molt superiors als aprovats en el Pla de Conca. 

La Sénia també ho ha fet recentment, com també els consells comarcals de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre. En este últim cas, tots els grups van rebutjar el pla a excepció del Partit Popular que es va abstindre, i van apostar per crear un front institucional format pels representants polítics i les institucions ebrenques. L'ens comarcal va argumentar que el pla de conca, en cas que s'implemente, tindria un impacte equivalent a 2,5 transvasaments dels planificats al Pla Hidrològic Nacional del ministre Arias Cañete. A la vegada, la institució comarcal també va donar suport a la manifestació a Amposta i a totes aquelles accions, iniciatives i mobilitzacions socials que es facin contra el Pla hidrològic de la conca de l'Ebre. En este sentit, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, va fer una crida a la participació: “Les Terres de l'Ebre no es rendiran mai i el 7 de febrer anirem tots a Amposta”, va remarcar.

El Consell Comarcal també ha acordat donar suport a les accions que el Govern de Catalunya, els ajuntaments, així com altres institucions i entitats socials, presenten davant la Comissió Europea i altres organismes de caràcter estatal i internacional amb l'objectiu de defensar els cabals ecològics aprovats per la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. En un altre punt de la proposta aprovada, l'ens comarcal demana a la Comissió de Medi Ambient europea que "vetlli per l'adequació i el compliment del Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre a les directives europees d'Aigua, Aus i Hàbitats, i que actuï d'ofici per tal que el Govern espanyol modifiqui el contingut del pla per incompliment de les directius europees afectades".
 
Per la seua banda, el Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre dóna suport a les mobilitzacions i accions que es duguen a terme contra el Pla de la Conca de l’Ebre, aprovat pel Consell de Ministres del passat 8 de gener sense tenir en compte les al·legacions presentades per associacions, entitats, partits i institucions del territori. Així ho van aprovar ahir per unanimitat els quatre grups polítics comarcals: CDC, ERC, la FIC i PSC, tot expressant el rebuig al Pla per l’impacte negatiu i la greu amenaça que representa per la sostenibilitat del riu i les activitats econòmiques, agrícoles i pesqueres que s’hi desenvolupen. El consell de la Ribera, doncs, també se sumaa les reivindicacions que es duguen a terme des del Govern català, ajuntaments, institucions i entitats socials per defensar els cabals ecològics del riu, i demana a la Comissió de Medi Ambient europea que vetlle per l’aplicació de les directives europees d’Aigua, Aus i Hàbitat. “Per a nosaltres, Lo riu és vida no és un eslogan, és una convicció i sempre estarem al costat de la defensa del riu”, afirma la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

Pel que fa al ple de la Diputació de Tarragona, la moció va ser presentada pels grups d'ERC, CiU, PSC i CUP, i dóna suport a les accions, iniciatives i mobilitzacions socials que es facen contra aquest pla. El PP hi va votar en contra i C's s'hi va abstindre.

Molts altres ajuntaments i administracions de tots els nivells ja han aprovat mocions en esta línia en les últimes setmanes i mesos.