Puigdemont es compromet a «defensar fins al final» el cabal ecològic de l’Ebre

El president de la Generalitat es reunix amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre en la primera visita institucional al territori

Sofia Cabanes / Sílvia Berbís
29 de gener del 2016
Actualitzat el 01 de febrer a les 10:47h
El president Carles Puigdemont i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, amb membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre a la seu de la Delegació del Govern a l'Ebre.
El president Carles Puigdemont i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, amb membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre a la seu de la Delegació del Govern a l'Ebre. | Sofia Cabanes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mantingut este migdia una reunió amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) en el marc de la seua primera visita institucional al territori. Una trobada que es produïx quan falta poc més d’una setmana de la gran manifestació convocada a Amposta per al 7 de febrer contra el nou Pla hidrològic de la conca de l’Ebre i que ha servit per fiançar l’aliança entre el govern i els antitransvasistes en la defensa dels cabals ecològics per al tram final de l’Ebre.  “La defensa del cabal ecològic és un sentiment compartit arreu del país i el govern de la Generalitat té interès en allò que li pertany a ell a defensar fins al final”, ha manifestat el president tot just acabada la reunió.

Així mateix, Puigdemont ha avançat que la Generalitat presentarà un recurs contenciós administratiu a l’aprovació per part del Consell de Ministres del Pla de conca de l’Ebre, així com “tindre totes les interlocucions possibles per generar les complicitats institucionals per aturar este despropòsit del govern espanyol”.

D'altra banda, la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha mostrat la seu agraïment “pel gest i la forma de treballar” del nou president. En esta reunió, en què també hi ha estat present el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s’ha fet entrega a la PDE dels Plans de Gestió de la Xarxa Natura 2000, uns documents llargament reivindicats pels antitransvasistes en vistes a armar la seua lluita jurídica en defensa del riu, un fet que el seu portaveu, Manolo Tomàs, ha valorat “molt positivament”.

Tomàs ha ratificat “la importància de caminar paral·lels amb el govern en àmbit d’Estat com europeu i buscar punts de confluència, per evitar una confrontació territorial”. PDE i govern de la Generalitat tenen coincidència de criteris en la defensa dels cabals ambientals. Tot i això, els antitransvasistes també han posat sobre la taula “problemes que sabem que no ens posarem mai d’acord”. En este sentit, la PDE ha demanat al president un futur pla de gestió de l’aigua a Catalunya que tinga en compte “que no acceptarem la interconnexió de xarxes, la venda d’aigües no utilitzades en recursos agrícoles”, ha manifestat Tomàs. També han pogut posar sobre la taula la qüestió dels regadius, un altre dels punts conflictius tenint en compte que el moviment antitransvasament s’oposa al gran volum d’hectàrees de regadiu inclòs al Pla de conca, entre elles les destinades a Catalunya.

El president Puigdemont tornarà a rebre la Plataforma en Defensa de l’Ebre el 8 de febrer, esta vegada, però, serà al palau de la Generalitat. El president ha convidat els antitransvasistes el dia després de la manifestació convocada a Amposta per “avaluar els resultats de la mobilització i expressar la solidaritat del govern en una reivindicació que ens fem nostra”.

Puigdemont ha fet este  divendres la primera visita institucional a les Terres de l’Ebre. Al matí ha inaugurat la comissaria dels Mossos d’Esquadra de l’Ametlla de Mar i al migdia ha participat en els dinars Cambra, organitzat per la Cambra de Comerç de Tortosa.