La Ràpita desencalla el projecte d'auditori i preveu obrir-lo al 2017

L'obra estava aturada des de feia més de 2 anys quan ja s'havia executat un 60% de l'equipament | El consistori ha hagut de retornar el préstec FOMIT que va rebre per incompliment dels terminis

Redacció
26 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:15h
Imatge de l'estat actual de la sala de concerts del futur auditori municipal.
Imatge de l'estat actual de la sala de concerts del futur auditori municipal. | S.C.


El Govern rapitenc ha iniciat el procés per desencallar les obres de l’Auditori Municipal amb l’obertura d’un nou procés de concurs públic per a l’adjudicació del projecte de finalització d'este equipament llargament reivindicat, les obres del qual romanien aturades des de feia més de 2 anys.

Gràcies a este nou impuls s'acaba “amb una situació realment grotesca que ens havíem trobat sobre la taula per les desavinences de l’empresa constructora i l’anterior govern municipal, que han deixat empantanegat un dels projectes més emblemàtics i més esperats per al poble de la Ràpita. Per això, la voluntat d'este govern municipal és desencallar-lo, d’una vegada per totes, i posar al servei dels nostres ciutadans un edifici que cobrirà les mancances que tenim per al desenvolupament d’actes culturals, de format considerable, com obres de teatre o concerts”, ha destacat l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, que al mateix temps ha avançat que "l'objectiu és que durant el 2017 este auditori siga una realitat".  
 
Les obres d’execució del projecte de l’Auditori Municipal es van iniciar el 2011, però l’any 2013 es van aturar deixant poc més de la meitat de la construcció feta, la qual cosa també ha comportat que el Govern municipal haja d’assumir el retorn del préstec FOMIT per l’incompliment de terminis en l’execució d'este projecte. "El fet que este projecte no s'hagués acabat en el termini que pertocaba ha suposat que haguessem hagut de tornar els diners dels préstec FOMIT, més els interessos, més els recàrrecs. En total, estem parlant de 2,3 MEUR i la finalització del projecte s'haurà de fer amb recursos propis", ha subratllat l'alcalde. El cost total de ascendirà als 3,5 MEUR, actualment s'ha executat un 60% de l'obra.
 
Pel que fa a la situació actual de l’execució de l’obra, s’ha dut a terme l’estructura de l’edifici, els tancaments exteriors i la compartimentació interior, part de les instal·lacions elèctriques i de climatització, serveis sanitaris, camerinos i altres dependències de la planta soterrani, com la sala d’assaig. També està enllestida part de la caixa escènica, amb l’estructura de la pinta i les passarel·les que han de permetre utilitzar l’espai com a teatre.

El nou “Projecte bàsic i d’execució per a la finalització de les obres de l’auditori municipal de Sant Carles de la Ràpita”, aprovat en l'últim ple del mes de desembre i que s'ha tret a licitació per 1,7 MEUR, inclou tots els canvis que es van anar decidint durant l’execució de la primera part de les obres i les actuacions previstes per completar el conjunt del projecte. A més, es preveu l’habilitació d’una àrea d’aparcament per als futurs usuaris de l’Auditori municipal, que comptarà amb 105 places al costat sud de l’edifici i que estarà integrat en una zona verda. 
 
El nou projecte, actualment en exposició pública, especifica l’acabament de diversos elements, com la pell exterior i coberta de l’edifici, que han de dotar-lo de la seua imatge definitiva; el vestíbul d’accés, l’àrea d’administració i la sala principal; també l’escenari, que s’han de dotar dels acabats acústics, l’enllumenat i els paviments especials. Pel que fa als equipaments interiors de l'auditori (mobiliàri, sonorització, etc...), el consistori preveu obrir un nou concurs.
 
D’altra banda, el Govern municipal ha projectat a la planta soterrani uns bucs d’assaig que, segons l’alcalde Josep Caparrós, "ens permetran ampliar l’ús d’estes instal·lacions i oferir un espai per als grups de música locals". Este era, de fet, un dels compromisos de campanya d'ERC i s'ha introduït en este nou projecte.

L'Auditori Municipal de la Ràpita tindrà una capacitat de 368 espectadors i s'ha concebut per fer activitats tant musicals, com de teatre. Una part de les grades serà retràctil, de manera que l'espai es pot reduir fins deixar 120 seients. L0edifici té un gran soterrani amb sala d'assaig, magatzem i bucs d'assaig. 
 

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, amb l'arquitecte municipal durant la visita d'obres. Foto: S.C.