L'HTVC implanta un tractament eficaç en pacients amb Parkinson avançat

Fins ara, els pacients de les Terres de l'Ebre candidats a esta teràpia es remetien als hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona

Redacció
26 de gener del 2016
Actualitzat el 27 de gener a les 11:50h
Els 66 pacients que han participat van ser seleccionats de la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital Verge de la Cinta.
Els 66 pacients que han participat van ser seleccionats de la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital Verge de la Cinta. | Sílvia Berbís
El servei de Neurologia de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb la col·laboració d’un equip multidisciplinar, ha instaurat una teràpia eficaç i beneficiosa en pacients amb la malaltia de Parkinson avançat.
 
Este tractament es basa en l’administració de la infusió contínua intraduodenal de levodopa/carbidopa, mitjançant una sonda que va directament a l’intestí, mitjançant una bomba, a través d’una obertura a la pell o estoma. Això permet que el principi actiu es puga alliberar de manera contínua amb el pas del temps, cosa que afavoreix un tractament personalitzat en funció de les necessitats específiques de cada pacient. Gràcies al fet d’administrar-se de manera intraduodenal, este medicament aconseguix més estabilitat, reduïnt el símptomes  tant  motors com els no motors, cosa que es tradueix en una millora de la qualitat de vida i en l’autonomia per al pacient.
 
"El tractament permet controlar les dificultats motores dels pacients amb Parkinson, disminïnt els períodes anomenats Off o d’apagat, en els quals la medicació no fa l’efecte desitjat i acaben apareixent de manera brusca tots els símptomes parkinsonians tan limitadors per al pacient, i augmentant els períodes On o d’encesa, en els quals estos símptomes es controlen o desapareixen", afirma la doctora Sonia Escalante, del Servei de Neurologia de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
 
La implantació correcta del tractament és fruit de la coordinació d’un equip multidisciplinari format pel Servei de Neurologia, encarregat de la decisió d’administrar el tractament més adequat i del seguiment del pacient; pel Servei de Digestiu, que fa la gastrostomia endoscòpica percutània —PEG— per col·locar la sonda al pacient, i el personal d’infermeria, que, a més a més de fer el seguiment i la supervisió del pacient, ofereix, als pacients, recomanacions sobre l’ús i l’administració correcta del tractament.
 
Fins ara, els pacients de les Terres de l'Ebre amb Parkinson avançat candidats a esta teràpia es remetien a unitats específiques de trastorns del moviment als hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona. Actualment, i després d’un període de formació de neurologia, gastroenterologia, infermeria de planta i de consultes, esta tècnica es pot instaurar a l’Hospital Verge de la Cinta. “A més, este centre es convertix en el primer de Tarragona que instaura el tractament i du a terme els controls posteriors de seguiment de manera autònoma. A més a més, comptem amb la col·laboració d’una infermera externa que dóna suport al pacient i a la família durant tot el procés. D’esta manera, reduïm el desplaçaments periòdics que hagen de fer els pacients. En definitiva, amb esta tècnica de els pacients experimenten un canvi notable en la seua qualitat de vida i un millor control de les fluctuacions pròpies de la malaltia”, afegix la doctora Escalante.  
 
La malaltia de Parkinson és una patologia crònica, neurodegenerativa i invalidadora que a a l'Estat afecta 150.000 persones, unes a 12.000 a Catalunya, un 10% de les quals es troba en estadis avançats. De la mateixa manera, és una patologia complexa que provoca una sèrie de símptomes motors (lentitud de moviments, tremolor, rigidesa i inestabilitat postural) i no motors (trastorns del son, estrenyiment, problemes visuals, respiratoris, urinaris, cognoscitius o problemes psicològics). Segons evoluciona la malaltia, estos símptomes progressen, poden arribar a ser molt invalidadors i generar una gran discapacitat. Segons dades de l’Estudi ÉPOCA, els símptomes es comencen a desenvolupar abans dels 45 anys en el 15% dels pacients. En els primers cinc anys de diagnòstic, els signes de la malaltia causen que al 42% li calgui l’ajuda d’un cuidador, i, passats deu anys de diagnòstic, el percentatge arriba al 73%.
 
D’altra banda, a mesura que la malaltia avança, s’arriba a una fase avançada en què les opcions terapèutiques disponibles són limitades i els fàrmacs orals no controlen de manera adequada els síntomes dels pacients. Per este motiu cal fer servir altres teràpies com ara la infusió contínua intraduodenal de levodopa/carbidopa.