El nou govern català mostra voluntat de reforçar les línies de treball amb la PDE per combatre el pla de l'Ebre

Sílvia Berbís
23 de gener del 2016
Actualitzat el 25 de gener a les 11:29h
Un moment de la reunió que ha tingut lloc a la delegació del Govern a les TE.
Un moment de la reunió que ha tingut lloc a la delegació del Govern a les TE. | Govern Ebre

Deu dies després del seu nomenament, i a dos setmanes vista de la manifestació a Amposta contra el Pla hidrològic de la conca de l’Ebre, el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s’ha reunit amb representants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) a la delegació del govern a Tortosa per reforçar unes línies de treball fins ara tènues. Rull s’ha compromès a entregar en breu un dels treballs que la PDE fa mesos que reclama al govern, el Pla de gestió de la Xarxa Natura 2000, perquè, entregat a Europa, pot posar en evidencia els efectes que l’aplicació del pla podria tindre sobre espais naturals protegits, contraris a les directives europees. El nou conseller també ha parlat d’accions judicials i polítiques en l’àmbit espanyol i europeu per combatre el pla. No ha entrat, això sí, a avançar el posicionament del nou govern respecte a una renúncia d'algunes de les 150.000 noves hectàrees de regadiu previstes per a Catalunya en el pla. “Un cop garantit el cabal ambiental necessari, s’ha de veure els usos possibles de l’aigua del riu”, ha afirmat.

Un ambient de comoditat mútua és el que s’ha després de la trobada del conseller Rull i càrrecs de govern i electes ebrencs amb una nodrida representació de la PDE. Paraules com “diàleg, complicitat i fermesa” han estat citades pel titular de Territori i Sostenibilitat després d’una reunió en la qual ha escoltat els plantejaments de la Plataforma en aspectes diversos relatius a la lluita contra el pla de conca i també ha exposat disponibilitats. Per exemple, per entregar a no tardar el Pla de gestió de la Xarxa Natura 2000. “Per a nosaltres és un document de treball important perquè el demanarà el Tribunal Europeu quan arribe el moment”, ha apuntat el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello.  Rull ha assegurat davant els mitjans de comunicació que “està avançat” i ha reconegut que “de cara a la lluita davant la UE hem d’anar amb els deures fets”.

El conseller ha anunciat també una nova convocatòria de la Comissió per a la Sostenibilitat per definir les accions necessàries des dels diversos àmbits, i ha parlat “d’accions de natura judicial en l’àmbit espanyol i europeu” i de “converses polítiques tant amb el govern espanyol com amb la Comissió Europea”. Fins ara, la Plataforma ha hagut de caminar amb l’acompanyament d’entitats alienes al govern català en el combat jurídic, si bé hi havia una línia de treball conjunta, encara que tènue, iniciada pel conseller Recoder i mantinguda per Santi Vila. “Sembla que ara es fa un pas més per intensificar este treball conjunt però paral·lel”, han reconegut fonts de la PDE després de la reunió. En este sentit, caldrà veure com es concreta l’oposició de l’executiu al pla ara que la PDE té previst presentar una nova queixa davant la Comissió Europea i també un nou escrit davant el Tribunal Suprem.

Mentre es tracen les actuacions concretes, Rull ha defensat les polítiques de sostenibilitat que defensa el govern, i en referència concreta al pla de conca ha insistit que “els cabals ambientals acordats per la Comissió per la Sostenibilitat són innegociables, perquè estan fonamentats en criteris tècnics i científics, i esta és la nostra línia de treball”. Aprofitant la visita, ha anunciat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà amb membres de la PDE durant la seua visita a les TE, el pròxim divendres 29 de gener.