Catalunya escalfa motors per 'baixar' a la manifestació a Amposta el 7F

Particulars i entitats difonen per les xarxes socials enginyosos cartells convidant a participar en la mobilització contra el pla de conca | Des d'arreu del país s'estan organitzant viatges amb bus cap a l'Ebre

'Natros també baixem', un dels lemes escollits en este cartell de l'Assemblea.cat.
'Natros també baixem', un dels lemes escollits en este cartell de l'Assemblea.cat.
S.B.
22 de gener del 2016
Actualitzat el 23 de gener a les 17:03h

Una mostra de la cartelleria espontània que s'està difonent per les xarxes socials convidant a la participació.


La manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre a Amposta per al proper 7 de febrer contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre ha començat a fer sostovar ciutadans, entitats, organitzacions ecologistes, partits polítics i institucions de tot Catalunya, i també de comunitats autònomes properes com l’Aragó i el País Valencià. La crida a conformar una participació massiva ha fet començar a calentar motors i el moviment de fons s’intuix amb iniciatives diverses. D’una banda, les dels particulars que han fet gala de la seua inventiva amb convocatòries i cartells originals amb lemes ben enginyosos difosos per les xarxes socials. De l’altra, les d'entitats diverses organitzant autobusos amb destinació a Amposta des de diferents puns de país. La Plataforma, immersa en l’organització, treu temps per assistir a reunions com la que tindrà lloc demà a Tortosa amb representants del Govern català. Els partits polítics també prenen per fi la iniciativa per promoure el pronunciament sobre el pla per part dels Ajuntaments, consells comarcals, Diputacions, al Congrés de Diputats i també a Brussel·les.
 
‘Natros pugem sempre, ara baixeu vatros’, amb posteriors variants, o ‘Som cabuts, ressistirem, no al transvasament’, son alguns dels lemes que figuren als cartells que s’han fet més populars estos dies a les xarxes socials. Són iniciatives espontànies que conviden a la gent a participar. Algunes entitats s’han posat a treballar per organitzar una afluència que s’intuix massiva. Així, Aigua és Vida, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres i Jovens de les Terres de l'Ebre organitzen un viatge en bus des de Barcelona a Amposta per facilitar l’assistència. Sota el lema ‘Tots som l’Ebre’, el Col·lectiu 25 d’Abril fa convocatòria per sortir amb bus des de La Selva del Camp. L’Assemblea.cat de Tarragona, des de la Rambla Lluís Companys; Reus per la Independència, Òmnium i també l'ANC, des de Reus; l'Assemblea des de Premià de Dalt; des de Lleida; des del Lluçanès; Coagret, des de Saragossa… El viatge és esencial, però també ho és l’avituallament. I en això ha pensat també l’ANC Terres de l’Ebre, que organitza per dinar una paella popular al pavelló d’Amposta, amb reserva prèvia.
 

El cartell oficial, de la PDE.

Per garantir que aquell dia tot funcione com sempre, la secció local de la PDE a Amposta està organitzant els voluntaris que vulguen ajudar. En este cas, els convoca a una reunió dimecres dia 3 de febrer a les 20.00 – a l’últim pis de l’edifici dels ERC i CCOO a Amposta (abans del dia 3 cal enviar un mail a PDEAmposta@gmail.com amb el nom, adreça de correu electrònic i telèfon per saber el nombre de gent disponible).

A banda de l’organització, la PDE també ha d’atendre estos dies reunions institucionals, com la que tindrà lloc demà dissabte a la delegació del Govern de Tortosa, on el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el delegat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, mantindran una reunió amb els representants del moviment antitransvasament. L’eurodiputat d’Unió Francesc Gambús també té previst tindre-hi una trobada esta mateixa tarda. 

L’aprovació definitiva del pla de conca, i la convocatòria de la manifestació han fet reaccionar també els partits polítics. ERC, el PSC, CiU i ICV han anunciat la presentació de mocions als ajuntaments, consells comarcals i diputacions del país per donar suport a les mobilitzacions contra el pla. El diputat socialista per Tarragona Joan Ruiz ha anunciat que també portarà el rebuig al pla al Congrés dels Diputats. Avui mateix estava prevista una reunió a Tortosa per concretar les iniciatives parlamentàries. El rebuig també queda ben palès a les institucions europees. ERC, CDC, UDC, ICV i el PSC fan front comú contra el pla també a Brussel·les.

Per la seua banda, la CUP ha anunciat que la mobilització del 7 de comptarà amb tot el suport del grup parlamentari de la CUP-Crida Constituent així com de totes les assemblees locals del territori del conjunt dels Països Catalans. En un comunicat, la CUP-Crida Constituent també ha aprofitat per dixar palès el seu rebuig a “la via dels transvasaments entre conques com a sistema de gestió de l'aigua” i per denunciar “els actuals transvasaments que hi ha actualment al territori del Ter i el minitransvasament al Camp de Tarragona”, a l’hora que denuncia la construcció del canal Segarra-Garrigues, que amaga el transvasament del Segre cap a Barcelona, la interconnexió del Segre amb la xarxa ATLL”.

També han alçat la veu els Joves d’Esquerra Verda, que el passat dissabte 16 de gener  va aprovar en el marc del Consell Nacional de l’organització la resolució presentada per l’agrupació de Terres de l’Ebre que posiciona JEV en contra del nou pla que, segons asseguren, suposarà greus perills per a la vida de Delta i del seu ecosistema”, per la qual cosa exigixen “la retirada immediata del Decret”.

Unió de Pagesos, la Plataforma pel dret a Decidir del País Valencià i altres organitzacions i entitats i han donat suport a la manifestació.
 

'Natros també baixem', un dels lemes escollits en este cartell de l'Assemblea.cat.