La CE demana explicacions al Govern espanyol sobre la indemnització pagada a Escal UGS pel Castor

Redacció
21 de gener del 2016
Actualitzat el 22 de gener a les 14:37h
Una vintena de persones de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia s'ha concentrat a les portes dels jutjats.
Una vintena de persones de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia s'ha concentrat a les portes dels jutjats. | Pepo Morillo

La via europea comença a donar fruits també en referència al cas Castor. La Comissió Europea ha sol·licitat informació i explicacions al Govern espanyol sobre la indemnització de 1.350 milions d’euros satisfeta a l’empresa Escal UGS després de l’extinció de la concessió del magatzem de gas Castor precisament per renúncia de la concessionària. Una quantia que precisament este mes s’ha començat a repercutir sobre la factura dels consumidors. La reclamació europea a l’Estat arriba arran d’una reclamació presentada l’any passat per la patronat Cecot, el Centre Metal·lúrgic i el Consejo Intertextil Español, amb el suport de Fepime, on s’argumenta que el pagament de la compensació aprovat pel Reial Decret 13/2014, de 3 de octubre infringiria l’article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) que impedix les ajudes atorgades pels Estats o mitjançant fons estatals que falsegen o amenacen de falsejar la competencia afavorint determinades empreses o produccions.

La Cecot ha confirmat que el passat mes de desembre va rebre la notificació de la Comissió Europea en la que li exposa que ha demanat al Govern espanyol que aporte allò que vulga dir sobre la queixa abans de mitjans del proper mes de febrer. Un cop rebuda, i si observa indicis d’irregularitats després de les explicacions que done el ministeri d’Indústria i els arguments dels denunciants, pot obrir formalment la investigación sobre el cas.

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que també va presentar pel mateix motiu dos denúncies davant la Comissió Europea i la direcció general de la Competència, i una petició al Parlament europeu, ha valorat positivament que avance la via europea. “Nosaltres estem defensant davant diversos organismes internacionals i estatals que efectivament esta indemnització és un ajut d’estat i que, per tant, no es podia concedir, així que demanem que es retorne i que no es faça pagar als consumidors”, ha explicat Cristina Reverté, portaveu de la PDTS.