La PDE apel·la a la resta de Catalunya a aliar-se amb les TE en la manifestació del 7 de febrer a Amposta

L'endemà, una delegació d'eurodiputats visitarà el Delta de l'Ebre i podrà captar el rebuig social al pla de la conca de l'Ebre

Sílvia Berbís
19 de gener del 2016
Actualitzat el 20 de gener a les 11:27h
La PDE ha fet esta tarda una roda de premsa per informar de la manifestació del 7 de febrer.
La PDE ha fet esta tarda una roda de premsa per informar de la manifestació del 7 de febrer. | Sílvia Berbís

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha fet avui una crida a la resta de Catalunya a aliar-se amb les Terres de l’Ebre per participar en la manifestació que ha convocat per al proper 7 de febrero a Amposta contra el pla de conca de l’Ebre. “Una agressió al delta de l’Ebre ho és a tot Catalunya”, han alertat els portaveus de la PDE, que esperen una resposta majoritària contra el pla per tal de mostrar a la Comissió Europea el rebuig social que desperta el pla. Precisament l’endemà una delegació del Comité de Peticions del Parlament Europeu visitarà el delta de l’Ebre, convidada per la Plataforma, per tal d’exposar l’amenaça que significa per a la zona la insuficiencia de cabals ambientals que contempla la planificació del Govern del PP per al riu Ebre, de manera que també rebran les informacions de la protesta i captar-ne el rebuig social.
 

Una de les crides espontànies que s'han difós a través de les xarxes socials.

“Catalunya ha de respondre a una agressió de país”, ha apelat el portaveu Joan Antoni Panisello. “És important que els eurodiputats vegen que hi ha molta gent de l’Ebre i de tot Catalunya preocupada pel futur del delta, perquè la seua supervivencia és básica per a que tot el tram final del riu estiga en bones condicions, perquè és el motor econòmic de les Terres de l’Ebre”, ha remarcat la també portaveu Matilde Font. A poc més de dos setmanes , per les reaccions que es plantegen a través de les xarxes socials, on es fan crides espontànies per assistir a la manifestació, s’observa que l’afluència de gent d’arreu de l’Ebre i d’altres punts del país pot ser destacada.

‘L’Ebre sense cabals és la mort del delta’ és el lema escollit per encapçalar la protesta, que s’iniciarà amb una concentració a les 11.30 hores al parc dels Xiribecs d’Amposta, davant del Pavelló Firal, per començar a les 12 hores la marxa, que discorrerà per l’avinguda de la Ràpita i l’avinguda de l’alcalde Palau fins acabar al Pont Penjant. La Plataforma ha destacat la “total col·laboració que està oferint l’Ajuntamnt d’Amposta, que ens està donant totes les facilitats i ja ha informat que, a diferència d’altres ocasions, no es permetrà que resten vehicles aparcats pel recorregut de la manifestació”, ha explicat Font. “Crec que este suport s’anirà ampliant també a altres ajuntaments i consells comarcals, el tarannà general ha canviat”, ha afegit.

Es tracta, apunten, d’una manifestació “clau”, perquè “contra més gent serem, més convencerem als eurodiputats dels perills del pla de conca”. I és que l’endemà, es produirà al delta de l’Ebre una visita d’eurodiputats que la PDE porta molt temps demanant. No en va, existix un precedent a tindre en compte, i és que arran d’una altra visita en aquell cas de membres del Comitè de Medi Ambient, el 2003 el Parlament Europeu va demanar que no es financés el Pla Hidrològic Nacional i quatre comissions van decidir seguir esta reclamació i no fer-ho.

Els sis membres del Comitè de Peticions que el 8 de febrer visitaran el delta (dos d’ells són del PP europeu, 2 del grup dels Verds, 1 del grup Europa de la Llibertat i de la Democràcia Directa i un de l’Esquerra Unitària Europea) mantindran una trobada de treball amb membres de la PDE i també representants de diversos sectors socioeconòmics i ambientals del Delta de l’Ebre per conèixer les possibles afectacions que l’aplicació del pla de conca en la política hidrológica estatal pot comportar per al territori. Els eurodiputats, que vindran acompanyats de tres representants espanyols i un de català al Comitè de Peticions, hauran d’elaborar un informe per presentar-li a la Comissió de Medi Ambient. Pròpiament, “el Comitè de Peticions no té potestat per obrir un procediment d’infracció a l’Estat espanyol si el pla no s’adequa a les directives europees, però sí que ho pot fer la Comissió de Medi Ambient”, ha destacat Manolo Tomàs, tot remarcant la importància de la visita. “Tot suma a l’expedient i si el govern espanyol no rectifica, es pot obrir un procediment d’infracció”, sosté.