Salvadó: «Tenim al davant un repte immens i ens hi dixarem la pell»

El nou secretari general d'Hisenda, el rapitenc Lluís Salvadó, explica a Aguaita.cat com afronta la creació de l'estructura clau del futur estat català

Sílvia Berbís
13 de gener del 2016
Actualitzat el 14 de gener a les 12:28h
El rapitenc Lluís Salvadó, nou secretari general d'Hisenda.
El rapitenc Lluís Salvadó, nou secretari general d'Hisenda. | Cedida

En uns dies, les Terres de l’Ebre perdran un diputat al Parlament. La persona que ara ocupa l’escó, però, passarà a pilotar la creació de l'estructura clau del futur estat: la Hisenda pròpia. El rapitenc Lluís Salvadó, l’home de confiança d’Oriol Junqueres, secretari general adjunt d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha estat escollit l’escollit per ocupar la secretaria general d’Hisenda en el nou govern de Carles Puigdemont, de manera que es convertirà en el càrrec polític ebrenc de més pes a l'executiu. Aguaita.cat li ha pogut parlar per conèixer com afronta un repte que reconeix “immens” i en el que, assegura, “ens hi dixarem la pell”.

Per fer-lo realitat, cal multiplicar per deu l’actual estructura tributària de la Generalitat. “Parlem de la infraestructura, els procediments, el sistema informàtic, la integració d’organismes com les duanes, el cadstre, el registre de la propietat… és un repte principal que sobre el paper ja tenim i ara hem de construir”, explica. Amb un estat espanyol en contra, la prioritat, afirma, “és fer-ho, i avançar en el sentit de la responsabilitat per a que el país no haja de patir. D’aquí han de sortir les prestacions dels serveis bàsics i s’ha de fer avançant amb sentit comú per a que el país no se’n ressentisca i res no grinyole”.

De l’envergadura del repte en parlen les xifres. Actualment les delegacions d’Hisenda estatals a Catalunya tenen 3.700 treballadors, a més dels que operen als serveis centrals a Madrid. Caldrà suplir esta estructura. Catalunya, en xifres de mitjana dels anys 2008 al 2012, aporta en tributs 67.000 milions d’euros, dels quals 29.000 milions es recapten per part de l’administració d’Hisenda estatal, 24.500 per la Seguretat Social, 2.000 per Duanes, 3.000 impostos locals i 3.400 milions en tributs competència de la Generalitat. El model que es vol desplegar contempla un únic organisme recaptatori.

Tot i tenir 18 mesos pel davant, hi ha molta feina feta, destaca Salvadó, que ha participat de manera directa en l'elaboració de la base prèvia, fent tasques directament relacionades. Membre de la comissió d’Economia del Parlament, ha participat en la negociació dels pressupostos i en aspectes vinculats a l’Agència Tributària, també com a ponent de la Llei de l’Agència Tributària catalana. D’aquí que feia temps que s’encaminava a seguir treballant en este àmbit si s’acabava conformant el govern que ha esdevingut, tot i que esta mateixa setmana s’havia apuntat el seu nom com a possible conseller de Governació. “Si m’hagués agradat encapalar esta conselleria per desplegar la veguería de l’Ebre? Tot i que hi tinc molt interés en que la veguería de l’Ebre acabe sent una realitat, ara mateix no la podem montar i caldrà esperar a partir d’aquí a 18 mesos, així que crear una estructura d’Estat tan clau com és la Hisenda és per a mi la funció més motivadora que puc dur a terme en estos propers mesos”, comenta.

D’aquí a un any i mig, Catalunya haurà d’estar preparada per iniciar la fase de la desconnexió en este aspecte clau. “Ara hem de construir per sentar la base de la propera etapa, sentar les bases en este procés constituent que ens permeten dixar de tributar a una administració, l’espanyola, per passar a fer-ho a la nostra”, explica.