La CUP sosté que el PAM de Tortosa «no millorarà les perspectives ni la misèria quotidiana que viu molta gent»

Redacció
13 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:32h
La CUP-AE considera “continuista i poc ambiciós” el Pla d’Acció Municipal que este dimarts va presentar el govern tortosí per encarar el mandat. Un pla, sosté, que “no ajudarà a millorar ni les perspectives econòmiques ni la misèria quotidiana que viu molta gent”. Després d’avaluar el document, afirma que d’ell se’n desprèn que “l’equip de govern es dedicarà a continuar gestionant la ciutat sense encarar els principals problemes, que són la situació d'emergència social que viu molta gent i la falta de perspectives laborals, especialment per les persones aturades de llarga durada i la gent jove que acaba marxant”, segons exposa en un comunicat.

La formació lamenta, com també ho ha fet Podem Tortosa i el PSC, que els partits de l'oposició s’hagen hagut d’assabentar del pla per la premsa, “fet que confirma un tarannà que veu en l'oposició un enemic i no un aliat per plantejar solucions als problemes de la ciutat”, afirma, tot afegint que sembla que ERC haja assumit el mateix tarannà.

Del contingut de les 424 propostes, la CUP-AE considera que la major part de les propostes són revisions de qüestions que ja estan fent-se, aspectes que sí o sí han de fer-se en la gestió d'una ciutat i actuacions, en general, de poca envergadura. “Allò que constatem és que este pla a 4 anys no és ambiciós, i que no servirà per canviar la situació d'emergència social que viu més d'un 20% de la població ni permetrà tampoc canviar les perspectives econòmiques, el pla no planteja actuacions per encarar un nou model productiu que dinamitze econòmicament la ciutat”, sosté la formació. També remarca que les prioritats del govern, i la influencia d’ERC, no passen per l’acció social, sinó per “plantar arbres, millorar voreres i senyalitzacions i el manteniment de parcs i jardins”.

En el comunicat, la CUP-AE fa una valoració per  àmbits. Concretament, en l’aspecte social lamenta “que tot i que l'alcalde ha destacat que amb el deute més controlat a partir del 2017 es podrien fer més inversions, en acció social tot i haver més actuacions i algunes interessants, són insuficients per garantir unes condicions de vida dignes a totes les persones i infants”. Pel que fa a l’aspecte econòmic i de promoció, sosté que tot i parlar d’un pla estratègic, les actuacions previstes no plantegen alternatives per dinamitzar l'economia local i generar ocupació.

Hi veu una "declaració d’intencions" més positiva en l’àmbit ambiental, amb propostes per l`ús de la biomassa, per millorar l'eficiència energètica dels edificis públics o per la gestió forestal, per bé que no constata propostes que confirmen estes “bones intencions”. Per exemple, es vol millorar la recollida selectiva de brossa sense que es constaten accions concretes.

Pel que fa a polítiques d'igualtat, només hi observa una actuació. “No és contempla una major implicació per combatre la lacra social del masclisme, Lamentem que una qüestió que afecta a tota la població, i molt al 50%, tinga tan poca importància per a este equip de govern i els seus socis”, assegura.

Tampoc observa que es plantegen, en aspectes de mobilitat, ni reduir la zona blava ni millores per resoldre els problemes d'aparcament a la zona del nucli antic, més enllà de les opcions de pagament. Igualment remarca que el pla done poc pes d’un sector tan important com el primari i la manca d’una aposta clara per revitalitzar el nucli antic, entre altres.
Per contra, la formació valora positivament que es contemple la construcció de la piscina, així com els projectes d'atenció a la infància i la continuïtat del procés comunitari, l'ampliació de zones comercials de vianants, la construcció d'un hort urbà, nous espais lliures esportius o la interconnexió i ampliació del carril bici.