El sexe a l'època romana, eix d'una exposició al Museu de les Terres de l'Ebre

S'inaugura este divendres

L'exposició s'inaugura divendres i restarà oberta fins al 28 de febrer.
L'exposició s'inaugura divendres i restarà oberta fins al 28 de febrer. | Museu TE
Redacció
13 de gener del 2016
Actualitzat el 15 de gener a les 12:32h
 
Este divendres 15 de gener a les 19.30 h tindrà lloc, al Museu de les Terres de l’Ebre, la inauguració de l’exposició El sexe a l’època romana, on es podran veure alguns dels aspectes més íntims de la vida dels romans des de la república fins al segle IV dC, a través d’una selecció de peces procedents de col·leccions arqueològiques catalanes i de les imatges i dels textos llatins més suggeridors. La mostra restarà oberta fins al 28 de febrer.

La mostra, adreçada a públic adult, es dividix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, dedicat a les relacions entre hòmens i dones, a la seua evolució a través del temps i a la posició de corrents filosòfics com l’epicureisme i l’estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni, tot incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o, fins i tot, amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels hòmens al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seues estratègies de seducció, les seues aventures i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni servixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la Venus de Badalona, el Vas de Bílbilis (Calatayud), el Fal·lus de Sasamon o l’extens conjunt de llànties eròtiques cridaran l’atenció del visitant ja siga per la seua bellesa o per la seua explicitat. Unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

El sexe a l’època romana és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa i la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom. A l’exposició, liderada pel Museu de Badalona, s’hi podran veure una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya.

Nous materials arqueològics
A més, prèviament a l’acte d’inauguració es presentaran els nous materials arqueològics de la sala d’exposició permanent Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana. Es tracta de peces de ceràmica i objectes metàl·lics representatius de la seua època, procedents de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre. Entre estos nous materials, cal destacar com a peces úniques els grillars de ferro d’un esclau d’època romana i el nombrós conjunt de monedes ibèriques i romanes que expliquen la introducció de l’economia monetària al territori.

Al llarg del mes de febrer, i com a activitats paral·leles a l’exposició, es realitzaran diverses conferències i visites guiades a la mostra, que tindran continuïtat en el mes de març amb la proposta Els romans ens visiten, que organitzen anualment l’IES Ramon Berenguer IV, Antena del Coneixement de la URV, Ajuntament d'Amposta i el Museu de les Terres de l'Ebre.