Ulldecona aprova un pressupost de 5,3 milions d’euros per al 2016

Redacció
24 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:52h
El pressupost ha estat aprovat amb els vots del govern municipal (Socialistes Ulldecona) i dos regidors de l’oposició del PP.
El pressupost ha estat aprovat amb els vots del govern municipal (Socialistes Ulldecona) i dos regidors de l’oposició del PP. | Ajuntament d'Ulldecona

L’Ajuntament d’Ulldecona ha aprovat en sessió plenària el pressupost corresponent a l’exercici 2016, que será de 5.3 milions d’euros, 127.712 euros més que enguany. Els comptes municipals han estat aprovats amb els vots del govern municipal (Socialistes Ulldecona) i dos regidors de l’oposició del PP. La resta de grups, CIU, MU i CUP, hi han votat en contra. En l’àmbit de les inversions, destaca un partida de 80.000 euros per a obres de consolidació urgent de l’Església de l’Antic Hospital, en perill per l’abandonament soferts els darrers anys, i també una partida de 100.000 euros per arranjament de voreres i supressió de barreres arquitectòniques, que és l’opció que van elegir els veïns en el procés participatiu d’elaboració dels pressupostos. “Esta ha estat la primera vegada en la història d’Ulldecona que s’ha consultat al veïnat i la seua decisió ha estat vinculant a l’hora de decidir una inversió a fer per part de l’Ajuntament”, apunta el govern municipal en una nota de premsa, expressant també la seua intenció de donar continuïtat al procés i possibilitar, a través d’assemblees informatives i reunions sectorials, que els interessats puguen fer seguiment de l’execució dels comptes al llarg de tot l’any.

Pel que fa a noves partides, s’incorporen 6.000 euros per als Abrics de l’Art Rupestre i poder complementar projectes en marxa finançats per altres administracions; 1.000 euros per posar en marxa l’Escola d’Art; 3.000 euros per al projecte Memòria i Futur; 25.000 euros per crear una línia de subvencions a particulars per arranjament de vivendes i façanes al nucli antic, i 50.000 euros per a canvis d’enllumenat públic, que permetrà, a mig termini, disminuir la despesa d’energia elèctrica.

El pressupost contempla també despeses no comptabilitzades d’exercicis anteriors, i pendents de pagament, en concret la quota d’abocament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de la CH de l’Ebre, corresponents als quatre darrers anys, que ascendix a 125.000 euros. A banda, pugen notablement partides com el manteniment de via pública, que passa de 100.00 a 150.000, manteniment d’instal.lacions esportives, de 0 a 50.000 euros, conservació i inversió en camins, de 42.000 a 80.000 euros i les partides relacionades amb l’àmbit social i educació se situen en 182.300 i 215.000 respectivament. Partides grans també en l’àmbit de la despesa, com són l’energia elèctrica i la recollida d’escombraries, es queden igual que en l’actual pressupost, en 400.000 euros i 378.000 euros.

En este àmbit de la despesa, destaca la disminució del volum de partides com la del capítol 1, les retribucions als regidors, que disminuixen en 53.000 euros. Per tant, al final de mandat, en esta partida, l’estalvi superarà els 200.000 euros, als que se li ha de sumar 60.000 euros més en quotes de la seguretat social dels càrrecs electes. També baixen notablement les despeses dels capítols 7 i 8, interessos i amortitzacions de préstecs, que passen de 650.021 euros a 526.701 euros.

Pel que fa als ingressos, la principal partida continua sent la participació en els tributs de l’estat (tot i que baixa 100.000 euros) amb 1.300.000 euros. A l’alça es calcula la partida d’ingressos per l’impost sobre activitats econòmiques, que se situa en 300.000 euros, i les subvencions per projectes incorporats en la Llei de Barris, amb 118.500 euros. Així mateix. S’ha creat una nova partida d’ingressos, de 1.000 euros, per infraccions de l’ordenança de civisme.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha valorat positivament l’aprovació d’un pressupost que «dibuixa les principals línies de treball d’este mandat i l’inici d’un projecte de poble de llarg recorregut, amb 4 eixos estratègics: el respecte cap al patrimoni públic, la sensibilitat social, el creixement de l’economia local i la participació i transparència».

Balanç de mig any de govern
El govern municipal, en roda de premsa, a més de presentar el pressupost ha fet també balanç  dels primers sis mesos de govern, destacant que s’han reprès tota una serie d’actuacions que portaven anys de retard, com per exemple, les obres del PUOSC, que ja estan en marxa i són “vitals” per als barris d’Ulldecona, ha recordat. Es tracta de la construcció de la xarxa de clavegueram a la Miliana (56.818 euros), la urbanització del Passeig del Riu al Barri Castell (91.894 euros), la urbanització del Mirador del Riu a Sant Joan del Pas (70.365 euros) i la construcció d’un magatzem municipal als Valentins (89.071 euros). A més, en les properes setmanes, començaran les obres d’adequació de l’accés a l’Abric VIII del conjunt d’art rupestre de l’Ermita de la Pietat (60.000 euros), finançades a través d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat, i està en tramitació administrativa l’adjudicació de les obres d’instal.lació d’un ascensor i sortida d’emergència de la Biblioteca Municipal (114.000 euros).

Tres plans d’ocupació
En l’àmbit de l’ocupació i la formació, a més, l’Ajuntament d’Ulldecona ha rebut ja la confirmació de diversos plans i programes que permetran donar feina durant el 2016, a 13 persones amb diversos perfils professionals, atès que la Generalitat ha atorgat al municipi tres plans d’ocupació d’adequació de l’entorn urbà, parcs, jardins i entorn forestal, i de manteniment i neteja de la via pública i equipaments municipals, així com també el desenvolupament del programa Integrals Ulldecona, de Garantia Juvenil, que orientarà i farà la tutorització 20 joves en la recerca de noves oportunitats laborals.

Segons Ventura, han estat mesos «intensos per aconseguir posar-nos al dia i que l’Ajuntament recupere la iniciativa en qüestions importants per al poble, com les comentades anteriorment, a la vegada que hem dedicat molt temps a refer ponts amb entitats i associacions, conscients que només colze a colze aconseguirem sumar i posar en marxa tots aquells projectes positius per a Ulldecona i barris», afirma en la nota de premsa.