La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes a Tortosa reactiva la lluita contra el monument del riu

Ha registrat una moció a l'Ajuntament de Tortosa amb l'esperança que sigue debatuda i aprovada en el ple municipal del mes de gener | Demanen la descatalogació del monument del Catàleg d'Edificis i Conjunts Urbans i Rurals de Caràcter Històric i Ambiental de la Ciutat

Redacció
23 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:50h
Amb 45 metres d'alçada, és el monument franquista més gran de Catalunya.
Amb 45 metres d'alçada, és el monument franquista més gran de Catalunya. | Sílvia Berbís

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa va registrar este dimarts 22 de desembre a l'Ajuntament de Tortosa una moció en què es demana la descatalogació del monument franquista ubicat al mig del riu Ebre al seu pas per la ciutat.
 
Seons constatemn, el monument no consta a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, per tant, no gaudix de cap de les tres categories de protecció establertes a la Llei 9/1993 de 30 de setembre, del patrimoni cultural català. En canvi, però, el POUM de Tortosa (text refós 2007) inclou el Catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i el municipi de Tortosa 2003 i este, al seu torn, incorpora l'anomenat Monument Batalla de l'Ebre (referència 0154), amb la protecció específica de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC).
 
"És evident que el ple de l'Ajuntament de Tortosa haurà d’abordar en breu el debat sobre el futur del monument i ls'ha de poder abordar este debat amb serenitat, democràticament i sense condicionaments", argumenta la Comissió en una nota de premsa.
 
La Llei de Memòria Històrica -aprovada pel Congrés dels Diputats l’any 2007- assenyala en el seu article 15.1 que “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. Ara bé, en el punt 2 del mateix article, especifica que “El que preveu l’apartat anterior no serà aplicable (...) quan concórreguen raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei”.  Segons assegura la Comissió, “el fet que el monument es trobe catalogat i protegit podria convertir-se en un condicionament per abordar el debat sobre la retirada del monument amb totes les garanties”. A més, considera que "un monument de naturalesa feixista, que es va construir amb la clara intenció d'homenatjar el dictador Francisco Franco i els combatents del bàndol guanyador de la Guerra Civil Espanyola" (bàndol feixista que es va aixecar i sublevar contra el govern de la Segona República Espanyola, elegit democràticament), "no és mereixedor de la protecció que atorga el catàleg als seus elements inventariats".
 
Per tot plegat ha presentat un moció perquè s'incien els tràmits per a la descatalogació i perquè, un cop esta sigua efectiva, es comunique als organismes pertinents. La Comissió té l'esperança que la moció sigue debatuda i aprovada en el ple municipal del proper 4 de gener.
 
Reactivació de la Comissió
 
Després d'un parèntesi en les seues reivindicacions, bloquejades per una majoria absoluta al ple municipal contrària a la retirada dels símbols franquistes de la ciutat, la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha decidit reactivar-se. Des de la Comissió es considera que la correlació de forces en el si de l'Ajuntament és ara diferent de la del 2010, quan la Comissió va presentar una moció popular per la retirada dels símbols franquistes de la ciutat que va ser tombada pels vots en contra de CiU i el PP.
 
Esta reactivació també ve motivada pel canvi en l'escenari polític a nivell nacional: “A les portes de la construcció de la república catalana i, per tant, d’un nou país, hem de tenir la capacitat d’alliberar-nos dels símbols franquistes. No podem perdre aquesta oportunitat”, s'assenyala des de la Comissió.
 
La Comissió també rebutja "frontalment" la convocatòria de la consulta ciutadana sobre la conveniència o no de retirar el monument. “Considerem que el mer plantejament d’esta consulta és un despropòsit immens, una falta absoluta de respecte cap a les persones represaliades i una demostració que el franquisme sociològic és encara ben present a la nostra ciutat”, asseguren.
 
De moment, la Comissió -més enllà de la moció registrada- ha iniciat una ronda de trobades amb els diferents partits amb representació al ple municipal per tal de posar sobre la taula -una vegada més- els seus arguments contraris a la consulta i a favor de la retirada del monument.