ERC guanya per primer cop en unes generals a les Terres de l'Ebre

En Comú Podem guanya al conjunt de la demarcació de Tarragona en uns resultats històrics | DiL perd la meitat del seu electorat al territori, també s'enfonsen el PSC i PP | Ferran Bel i Miquel Aubà seran els representants ebrencs a les Corts espanyoles

Sofia Cabanes / Sílvia Berbís
21 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:25h
Miquel Aubà serà el primer senador de la Terra Alta.
Miquel Aubà serà el primer senador de la Terra Alta. | Sílvia Berbís

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha estat la força guanyadora a les Terres de l’Ebre en estos comicis a les Corts espanyoles amb més de 19.000 vots. No són els millors resultats en la història democràtica dels republicans al territori, però sí que és el primer cop que aconsegueixen ser primera força a les Terres de l’Ebre i sumen més de 9.000 vots als resultats que van obtenir ara fa 4 anys.
 

En Comú Podem celebrant el seus resultats a Tarragona, on també hi era el candidat ebrenc David Jarque. Foto: Cedida



En segon lloc ha quedat En Comú Podem, que, en canvi, ha estat la primera força al conjunt de la demarcació de Tarragona en uns resultats històrics, ja que aconsegueixen representació a la demarcació 30 anys després de l’últim diputat pel PSUC, Josep Solé i Barberà. A les Terres de l’Ebre sumen més de 16.000 vots, 10.000 més que al 2011.
 

Cares llargues a la seu de CDC a Tarragona, on hi era Ferran Bel. Foto: DelCamp.cat


Una de les majors patacades d’este 20 de Desembre ha estat la de Democràcia i Llibertat, la marca amb què es presentava Convergència en estos comicis. Si al 2011, presentant-se amb Unió, Van superar els 30.000 vots, ara han perdut la meitat del seu electorat i es queden amb poc  menys de 15.000. El seu cap de llista, Ferran Bel, no ha obtingut la victòria a Tortosa, d’on és alcalde. Allà, DiL només ha aconseguit ser la tercera força, per darrera d’En Comú Podem i ERC. L’altra gran ensopegada de la nit se l’ha endut el PP que perd més de 15.000 vots a les Terres de l’Ebre i es queda amb el suport de tan sols 9.234 electors. Però tampoc es queda curt el PSC (quarta força), que passa dels més de 26.000 mots de fa 4 anys als 13.276 d’este diumenge.

En definitiva, els resultats dels comicis a les Terres de l'Ebre experimenten un important gir a l’esquerra i confirmen ERC com a primera força política al territori. Els republicans ja van ser el partit que va guanyar en més pobles en les eleccions municipals de maig i es va quedar a tan sols 2.000 vots de CiU.

Al conjunt de la demarcació de Tarragona, com hem dit, En Comú Podem, guanya els comicis, però el repartiment d’escons ha queda absolutament fragmentat. Els 6 diputats que corresponen a la província queden repartits, a raó d’un per partit, entre En Comú Podem, ERC, PSC, DiL, C’s i PP.

Amb aquest resultats, l’alcalde de Tortosa i exsenador Ferran Bel, obté el seu escó al Congrès. Tot i els mals resultats d’esta nit, Bel ha intentat traure pit: “Ens han dipositat confiança en un escenari extremadament complicat. Hi ha un escenari nou a l’Estat Espanyol, tots els escenaris són possibles i hem de tenir el compte que el que vèiem fa un temps com a impossible en estos moments és factible. En el marc de la demarcació de Tarragona s’ha fet palès el que també s’ha fet palès a nivell de tot l’Estat i el país, la fragmentació del vot. Esperàvem tenir un petit percentatge més, però en tot cas una valoració molt positiva”.


El territori també tindrà un representant al Senat, el Gandesà, Miquel Aubà. “És la primera vegada que obtenim un senador, per tant estem molts satisfets dels resultats que hem obtingut”, valorava el president de la Federació d’ERC a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. “Som conscients de totes les necessitats i greuges que patim al territori i a partir dels resultats obtinguts podrem fer molta més feina. Garantirem la veu de les Terres de l’Ebre a Madrid”, ha aportat per la seua banda, Carme Navarro (número 3 de la llista al Congéès), que també ha destacat que a Alcanar, la seua població, ERC ha guanyat per primer cop en unes generals. Aubà, que serà el primer senador de provinent de la comarca de la Terra Alta, ha agraït el suport rebut ha subratllat que treballarà “per què la gent de les Terres de l’Ebre visque millor”.
 

Després dels resultats obtinguts, Joan Sabaté ha anunciat que tornarà a exercir de professor. Foto: Sílvia Berbís


Com a contrapartida, Joan Sabaté es queda fora del Senat i ja ha anunciat que tornarà a exercir de professor, tot i que seguirà treballant en política des del PSC: “Ha estat un mal resultat. Hem sortit a jugar i hem fet una bona campanya, però el resultat és el que és. Amb tot seguim sent una força important tant a Catalunya com a Espanya”. A la primavera els socialistes celebraran un congrés de federació on escolliran el seu primer secretari.
Les Terres de l'Ebre també perdran un altre representant al Congrès, el deltebrenc del PP Joan Bertomeu, que esperava relavilar l'escó obtingut al 2011 com a número 2 de la llista.