L'escàndol de les pròtesis caducades esquitxa l'Hospital Verge de la Cinta

El jutge requerix l'hospital de Tortosa per què identifique pacients que serien receptors d'estes pròtesis subministrades per Traiber | L'empresa subministradora preveia pagaments a metges del centre d'un 20% i la interlocutòria també cita una taula de regals de Nadal

Sílvia Berbís
18 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:24h
L'hospital de Tortosa apareix en diversos punts de la interlocutòria judicial.
L'hospital de Tortosa apareix en diversos punts de la interlocutòria judicial. | Sílvia Berbís

El cas de corrupció més important entre metges i empreses del sector sanitari destapat a l’Estat espanyol en els últims anys, entorn al pagament de comissions a metges per posar als seus pacients pròtesis de l’empresa Traiber, ha esclatat també a les Terres de l’Ebre. Traiber pagava de forma habitual comissions a aquells metges que posaven les seues pròtesis i fins i tot els feia regals si silenciaven que algunes podien estar en mal estat, perquè en venia de caducades des de feina anys i sense certificat. A l’Ebre, este escàndol de suborns i pròtesis que podrien arribar a estar defectuoses ha esquitxat l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Este centre sanitari apareix citat en diverses ocasions en la interlocutòria del jutjat d‘instrució 3 de Reus feta pública este dimecres. El més remarcable és que el jutge que investiga el cas Innova acorda  “que es requerisca” a l’hospital tortosí, entre altres de diversos llocs de l’estat, “a identificar els receptors de pròtesis caducades”. També hi surten noms de facultatius en referència a papers localitzats on es concreten comissions a pagar, i en una curiosa taula de contabilitat de regals de Nadal efectuats per Traiber. El jutge, però, no els ha inclòs de moment en el llistat de 47 metges investigats -el que fins l'última reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal es consideraven com a imputats- de 23 centres per tretze delictes.

Així, el jutge, en el punt sisé de la interlocutòria, fixa el focus en les possibles víctimes dels fets que exposa, amb aparença delictiva, que en el seu moment, si és el cas, tindran dret a indemnització. En este punt, defensa que cal identificar les víctimes que hagen pogut rebre un producte protèsic caducat, sense homologar o defectuós, provinent de Traiber. S’exposa que en la documentació entregada a la Fiscalia s’aprecia que s’han traçat els implantaments de polietilè caducat colocats el 2013 i 2014 i, entre altres centres de l’estranger, de l’Estat espanyol i catalans, apunta que se’n van colocar a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. “Estes entitats hauran d’identificar als receptors de les pròtesis caducades”, assenyala el jutge. I així ho repetix a la part dispositiva de la interlocutòria: “He d’acordar i acordo que es requerisca a (…) Clínica i Control SA, DKV Seguros y Reaseguros, FIACTC Mútua de Seguros, Fundació Hospital Sant Pau, Hospital Sant Joan de Reus, Hospital Verge de la Cinta, Meditram Orthopedic SL, Quiro Medical SL i Surgycal SA  per a que identifiquen als receptors de les pròtesis caducaes i instalades per ells (…)”.

Altres punts de la inerlocutòria judicial on apareix l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta fan referència a la distribució del que Traiber entén per ‘royalties’, que en realitat són, presumptament, negocis jurídics simulats que s’utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars. Concretament, en una de les notes manuscrites detectades es fa referència directa a una reunió mantinguda el 15 de desembre del 2009 amb un metge de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el Dr. Mora, on es llig, entre altres coses: “De tot allò que coloquen se’ls pagarà un ‘royalty’ del 20%”.

De fet, el pagament de comissions a metges per part de Traiber era una pràctica habitual, i així es deduix fàcilment davant papers on diu ‘Comissions a pagar als metges’ (amb productes sanitaris associats als noms dels metges i quantitats en euros). En un dels casos s’apunta: “Client: Hospital Verge de la Cinta. Condicions especials: Per cada pròtesis de genoll Excel que implanten se’ls reservarà 25.000 pts (150,25 euros). Per cada Fixador Vercol que implanten se’ls reservarà 60.000 pts (360,61 euros) (En concepte de Royalties per a tot l’equip). D’estos pagaments sortiran totes les despeses de l’hospital)”.

També digna de menció, considera la interlocutòria, és la “taula de contabilitat de regals de Nadal” efectuats per Traiber a, entre altres, centres sanitaris públics com l’hospital Sant Joan de Reus i l’hospital Verge de la Cinta, on es nombra 3 metges i una infermera de l'hospital tortosí com a contactes.