Indignació a l’Ametlla de Mar per la ‘regeneració’ de Costes a les seues cales

La direcció general corregix i avança que retiraran l'arena abocada sobre Sant Jordi i cala Vidre | L’Ajuntament tenia previst este dimecres presentar una denúncia a Fiscalia

Sofia Cabanes
16 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:19h
Treballs de Costes a Cala Vidre.
Treballs de Costes a Cala Vidre. | Plàncton, divulgació i serveis marins.

Una trucada del cap de Costes a la província de Tarragona este matí admetent l’error ha evitat que l’Ajuntament de l’Ametlla presente, almenys de moment, una denúncia a Fiscalia de Medi Ambient, pels “abocaments” de terra en dos de les seues cales més emblemàtiques, cala Sant Jordi i cala Vidre.

L’alerta saltava ahir en esta població costera del Baix Ebre. Camions carregats de sauló, un tipus d'arena feldspàtica argilosa que resulta de la descomposició del granit, abocaven les càrrega sobre estes platges protegides.  La direcció general de Costes, depenent del ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, havia iniciat feia només uns dies uns treballs de regeneració. Ningú a l’Ajuntament en tenia cap notificació oficial, segons constata l’alcalde, Jordi Gaseni, i va ser l’alerta de veïns i d’especialistes, com l’oceanògrafa de l’empresa de divulgació i serveis marins Plàncton Eli Bonfill qui van alertar de les repercussions d’estos treballs sobre l’ecosistema marí de la cala.
 
La costa de l’Ametlla de Mar es troba protegida per la Xarxa Natura 2000 i a més gaudix dels prats de posidònia més extensos i ben conservats de la costa catalana. “No entenc el motiu d'intentar destrossar unes de les platges en millor estat de Catalunya, de les poques zones on encara hi trobem platges verges com bé certifica any rere any Ecologistes en Acció amb els seus guardons, i on podem trobar 4 de les poques llacunes costaneres que queden a la costa catalana”, explica Bonfill en este article a l’aguaita.cat.

“L'arena provoca turbulència a les aigües i això malmet els prats de posidònia” afegix l’alcalde. Segons un informe realitzat pels serveis tècnics de l’Ajuntament i que havia de ser entregat a Fiscalia, s’hi haurien arribat a abocar un 500 m3 de sauló a les dos platges.

“Ha passat amb això el mateix que amb les rotondes de l'N-340. Estem trobem 4 dies abans de les eleccions i es planten aquí amb unes obres sense dir-nos res”. Tant és així que la primera notícia que va rebre el consistori sobre els treballs de regeneració de les platges va ser  “pel transportista que portava l'arena el divendres passat”, narra l’alcalde. Imaginaven, però, “que allà es portava arena de platja”. “Ahir vam veure que els abocaments són d’estes terres i això ens va preocupar molt”, explica Gaseni. De fet, l’alcalde havia preparat l’agenda per presentar este matí mateix una denúncia a Fiscalia. Anit passades les 23 h, publicava a Facebook una nota mostrant la seua indignació pels fets i avançant les actuacions que emprendria l’Ajuntament. Este matí, Costes feia marxa enrere: “Les xarxes socials han fet la seua funció i han ajudat a fer ressò per aturar això. Però no és normal que entre institucions no ens comuniquem”, lamenta. “S’estan invertint diners de tots, i no ens han ensenyat ni un mínim projecte. Ara hauran de traure estos metres cúbics de terra”.
Segons la trucada que ha rebut l’alcalde, Costes retirarà en els propers dies l'arena abocada.  
 

L'aspecte que oferia cala Sant Jordi este dimarts. Foto: Plàncton, divulgació i serveis marins.