Esquerra, a la captura del vot obrer independentista

ERC celebra el seu míting central a Tortosa amb Gabriel Rufián i Oriol Junqueras com a caps de cartell | Els republicans pugnen amb En Comú Podem per captar el vot cupaire

Sofia Cabanes
13 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:17h
D'esquerra a dreta, Carme Navarro, Miquel Aubà, Gabriel Rufián i Oriol Junqueras, al final del míting.
D'esquerra a dreta, Carme Navarro, Miquel Aubà, Gabriel Rufián i Oriol Junqueras, al final del míting. | Sofia Cabanes

No és cap secret, ERC es postula esta campanya com el gran capitalitzador del vot independentista cupaire i aquí, més que Democràcia i Llibertat –el nom artístic de CDC en estos comicis- el gran competidor és el revitalitzat En Comú Podem, que pot donar la campanada. “El 20D tothom ha d’anar a votar i tothom ha de votar independentista. No seria lògic que aquells que són independentistes no votessin independentistes”, ha exhortat el president dels republicans, Oriol Junqueras, davant l’auditori del Felip Pedrell, en el míting central d’ERC a les Terres de l’Ebre. “Qui vulgui fer canvis revolucionaris, que surti dels platós i surti al carrer. Que vinguin aquí i prenguin apunts de com es fa una revolució guanyadora i amb somriures”, ha etzibat en clara referència als de Pablo Iglesias.

No ha estat l’únic missatge dirigit al votant de la CUP indecís o fins i tot al d’Iniciativa desorientat. El cap de llista republicà al Congrés dels Diputats per la Demarcació de Tarragona, Jordi Salvador, també ha fet esment als seus orígens per cridar l’atenció de la classe obrera: “Sóc fill de les classes treballadores i això no ho he oblidat mai. Sóc com vosaltres, pescadors, pagesos, comerciants,... reivindico això per dir que estaré sempre al servei de les classes treballadores. Així que podeu comptar amb mi per defensar-vos allà on sigui”, ha manifestat.

És clar que si ERC té en estes eleccions un clar exponent del fill de classe treballadora, fill de la immersió lingüística i fill de l’esquerra independentista este és Gabriel Rufián. Algú qui, quan parla amb el seu to de tranquil·litat contundent, emmudeix aquell qui l’escolta com a succeït davant dels aproximadament 300 militants i simpatitzants que esta tarde han acudit a Tortosa.  El cap de llista dels republicans al Congrés també s’ha referit als líders de Podemos: “mentre alguns deien que anaven a assaltar el cel, aquí la revolució ja s’ha fet. Els demanem que somriguin amb nosaltres, perquè nosaltres hem nascut per guanyar”. I no només això, sinó que, segons Rufián, “ja hem guanyat”. “Tenim 2 milions de vots, 72 diputats, els hem guanyat i el que anem a fer és dir-los que han perdut perquè ells no ho reconeixeran mai”, ha dit referint-se als governs de Madrid.

El mestre de cerimònies d’esta vesprada ha estat l’escriptor flixanco Andreu Carranza qui, amb el seu habitual to pinxo ha anat conduint l’acte. “Fa dos dies vam celebrar a Tortosa la nit de Santa Llúcia, feia 33 anys també s’havia celebrat, el 1982. L’any abans hi havia hagut un cop d’Estat. I ara s’ha tornat a celebrar aquí i això és premonitori. La Carme Forcadell deia que el canvi comença a l’Ebre. Començarem la revolució aquí a l’Ebre i per això tenim els millors ambaixadors a Madrid”, ha afirmat a l’inici del míting.

També han tingut un paper destacat en este acte central de campanya els representants ebrencs a les llistes, la canareva Carme Navarro (número 3 al Congrés) i el gandesà Miquel Aubà (cap de llista al Senat).

“Som la millor garantia per defensar les Terres de l’Ebre”, ha dit Navarro, que ha argumentat les raons per no pertànyer a l’Estat espanyol. “Ja en tenim prou d’un Estat que desenvolupa projectes com el Castor a qui indemnitza amb 1.350 MEUR. No volem pertànyer a Estat que recupera el significat de la paraula transvasament. No volem pertànyer a un Estat que les úniques dues inversions que ha fet al territori han estat traure els residus de l’embassament de Flix i la proposta de construcció d’11 rotondes a l’N-340”.

“No anem a pidolar com hem fet fins ara”, ha subratllat Aubà per la seua banda: “Anem a dir-los que hem fet un pas, que volem ser una República, que volem ser independents. La gent quan se’n va d’un lloc es s’acomiada i nosaltres anirem a acomiadar-nos”. 

No ha estat un dels actes electorals de les grans ocasions, la Sala gran del Felip Pedrell es trobava mig plena. ERC té el seu vot fidelitzat, però les setmanes d’incertesa –i gairebé agonia- sobre un pacte per investir president que mai arriba, fan  que esta siga una campanya, si més no, descafeïnada.