El Constitucional aixeca la suspensió sobre l'impost nuclear català

Els municipis de les àrees nuclears de Vandellòs i Ascó podrien rebre més de 4 MEUR a l'any gràcies a este impost | El TC, però, encara s'ha de pronunciar sobre la constitucionalitat de la norma

EP/Redacció
09 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:08h
Ascó I acumula un nou i perillós incident
Ascó I acumula un nou i perillós incident | ANAV

Central nuclear d'Ascó. Foto: ANAV


El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat temporalment la suspensió de la llei catalana de l'impost sobre les emissions d'òxids de nitrogen de l'aviació comercial, les de la indústria i sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear.

En una interlocutòria emesa este dilluns l'alt tribunal accepta la petició de la Generalitat d'aixecar la suspensió al·legant que ocasionaria "greus perjudicis" a la hisenda catalana.

Els municipis de les àrees nuclears de Vandellòs i Ascó es beneficiarien d'este impost, que podria aportar uns ingressos superiors als 40 milions d'euros anuals a les arques de la Generalitat, un 10% dels quals s'hauria de destinar als municipis nuclears.

El recurs de l'Estat se centrava en l'impost sobre l'energia perquè considerava que té elements coincidents amb els de l'impost estatal sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus radioactius, i que el tribut acabaria augmentant el preu als clients.

Davant d'això, el TC sosté que el perjudici afectaria únicament a les empreses Endesa i Iberdrola, que haurien de suportar el pagament d'una quota de gairebé 43 milions.

El tribunal ha tingut en compte el nombre reduït i identificable d'afectats, ja que permet que en cas d'una eventual inconstitucionalitat de la norma, siga fàcil la devolució de l'impost recaptat.

Així mateix, considera que les càrregues i molèsties que les operacions de devolució poguessen produir respecte als interessos particulars de les empreses afectades "han de cedir davant els més greus perjudicis que per als interessos generals de Catalunya tindria la minva dels ingressos".

El tribunal, però, encara no s'ha pronunciat sobre la constitucionalitat de la llei catalana. L'impost va quedar suspès de manera cautelar al juliol i ara s'ha aixecat temporalment esta suspensió. A banda del recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol, també hi van  presentat recurs les elèctriques propietàries de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs.