Deu propostes d'oci, cultura i turisme per sortir de les TE el pont de la Puríssima

La Fira de l'Avet d'Espinelves, teatre, el Mercat Medieval de Vic, el Festival de Cinema i Drets Humans, la millor òpera o la Fira de Santa Llúcia, entre altres opcions per fer una escapada per la resta del país

foto_esteveplantada_Esteve Plantada
05 de desembre del 2015
Actualitzat a les 10:37h
El Passeig de Vic ple de gom a gom durant el Mercat Medieval
El Passeig de Vic ple de gom a gom durant el Mercat Medieval | Adrià Costa
El cap de setmana ha arribat amb un colofó de dos dies d'afegit, gràcies al pont de la Puríssima. Per a aquells que tinguen opcions de fer una escapada fora de les Terres de l'Ebre estos dies, NacióDigital ha preparat un recull de les activitats imprescindibles d'oci i cultura i també turisme, amb deu propostes per fer un tomb per la resta del país.

Festival de Cinema i Drets Humans
Cinemes Girona, Barcelona. Fins el dijous 10 de desembre.

La dotzena edició del Festival de Cinema i Drets Humans torna a portar a Barcelona una programació compromesa, feta de llargmetratges, migmetratges o curtmetratges, passant per tots els gèneres, per la ficció, pel documental i per l'animació.Consolidat com el més important del país sobre aquesta temàtica, també és un dels de més ressò internacional pel que a fa als temes tractats: condicions laborals, moviments per la pau, ecologia, refugiats i minories.

Trobada d’aficionats al LEGO 2015
mNATEC, Terrassa. Dissabte 5 i diumenge 6 de desembre.

La quarta edició d'aquesta trobada d'aficionats a les construccions LEGO es celebra al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) amb la intenció d'apropar infants, joves i adults a l'univers de les cèlebres construccions. En l'exposició d'aquest 2015 es podran veure diorames inspirats en Star Wars, com la batalla de Hoth i l'Hangar Imperial, maquetes d'una ciutat i de l'època medieval, així com una gran exposició de vehicles militars i una maqueta del Circuit de Catalunya.
 

Una de les construccions Lego al mNACTEC Foto: J.M.Oller


Lucia di Lammermoor, de Donizetti
Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Del 4 al 29 de desembre.

Passions a tot drap, reptes vocals increïbles i acció escènica emocionant. Lucia di Lammermorr és, per mèrits propis, una de les grans òperes de la història, i una de les més admirades pels degustadors de paladar fi. L'espectacle, a més, arriba al Liceu amb un reclam que encara el fa més atractiu: el debut mundial de Juan Diego Flórez en el rol d'Edgardo. Basada en la novel·la de Walter Scott The Bride of Lamermoor, arriba a Barcelona en la versió de Damiano Michieletto, on Lucia, interpretada per Elena Mosuc i Maria José Moreno, acabarà entregada a la bogeria, simbolitzada per una torre en ruïnes que presideix l'escenari enmig d'un món en decrepitud.

El Conde de Torrefiel al Sâlmon Festival 2015
Mercat de les Flors, Barcelona. Dissabte 5 de desembre.

El "llenguatge personal" i les creacions basades en el moviment són el motor que omple de sentit el Sâlmon< festival, un certamen que mostra "altres vies" teatrals i que torna a celebrar-se a Barcelona del 26 de novembre al 5 de desembre. Pensada com un llibre obert, aquesta nova creació d'El Conde de Torrefiel (La posibilidad que desaparece), descriu i explica el món imperceptible de les atmosferes, els pensaments i els records.

Terra Baixa, amb Lluís Homar
Espai Ter de Torroella de Montgrí. Divendres 4 de desembre.

Quantes vegades deu haver sonat "he mort el llop" en una sala de teatre catalana? Incomptables. Algunes d’elles hauran sonat afectades, d’altres enèrgiques, o bé histriòniques, decidides, apassionades, en èxtasi, venjatives o de penediment. De tantes maneres ha estat dit el crit més icònic de l’escena del país com hi ha hagut actors, directors i sentiments. Segur que cap, però, sona com el fa sonar Lluís Homar. L'aclamada producció arriba aquest cap de setmana a Torroella de Montgrí. Una de les darreres oportunitats per sentir l'actor fent un crit que sona tranquil, assossegat, mig diabòlic, mig infant, mig burleta, però absolutament terrenal.
 

Mercat Medieval de Vic Foto: Adrià Costa


Fira de Santa Llúcia
Avinguda de la Catedral, Barcelona. Fins el 23 de desembre.

Quan s'acosten les festes nadalenques, una de les tradicions més nostrades és, sens dubte, fer una visita a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, i passejar en família entre les seves 123 parades de figures i pessebre, amb les 96 de verd o les 64 d'artesania. Fa les delícies de petits i grans i sempre trobes alguna cosa per fer més bonic el pessebre. O , qui sap, potser un llampant tió de rostre famós, o la molsa més estupenda. Una tradició que aquest 2015 celebra... dues-centes vint-i-nou edicions!

La Fira de l'Avet d'Espinelves
Espinelves, Osona. Del 5 al 13 de desembre

Una gran tradició prèvia a les festes nadalenques catalanes. Enguany, a més, l'organització preveu trencar tots els rècords de visitants, amb 100.000 persones, xifres increïbles si tenim en compte que Espinelves només té 196 habitants. La 35a edició de la Fira de l’Avet d’Espinelves arrencarà el 5 de desembre i s’allargarà fins al dia 13, cobrint dos caps de setmana complerts. I, a més de les tradicionals parades d'arbres i d'artesania, els assistents podran gaudir d'activitats paral·leles com exposicions, una mostra d’arts i oficis, actuació de grallers, una trobada de plaques de cava o màgia artesana.

Mercat Medieval de Vic
Vic, Osona. Del 5 al 8 de desembre.

El Mercat Medieval de Vic compleix vint anys convertit en una de les cites ineludibles d'aquestes dates. Multitudinari com pocs esdeveniments, serà en actiu els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre al nucli antic de la capital d'Osona, que s'omplirà de parades de tota mena, de productes i artesania, de cercaviles musicals, de teatre de carrer i d'un ampli ventall d’activitats que recrearan, en tota la seva esplendor, l’època medieval.

La Fira del Tió de Solsona
Solsona, Solsonès. Dissabte 5 de desembre.

Tions de tota mena, grandària i estil ompliran la primera Fira del Tió de Solsona. Disposats a la Plaça Major de de les deu del matí d'aquest dissabte 5 de desembre, l'esdeveniment s'allargarà fins ben entrada la fosca, a les nou del vespre. Diversos artesans locals muntaran paradeta amb l’al·licient afegit d’un programa d’activitats complementàries on participen per diverses entitats i que és adreçat a tota la família. A banda d'això, la Fira també tindrà una dimensió solidària en la recollida d'aliments frescos i joguines per a les famílies amb més necessitats.

La Fira del Pessebre d'Olot
Olot, la Garrotxa. Del 5 al 8 de desembre.

El centre d'Olot serà ocupat durant tot aquest pont de la Puríssima per una vuitantena de parades, amb una Fira del Pessebre que enguany s'allarga i durarà de dissabte a dimarts, malgrat que el dia 8 només romandrà oberta fins el migdia. Pessebre, artesania i un espai del Nadal Km0, amb l'afegit de diversos tallers com el de dissenyar i construir una figura en 3D, un tast de torrons i un espai de contes a tres veus.
 

Fira del Pessebre d'Olot. Foto: Inès Vila