Explotació laboral severa als temporers de les Terres de l'Ebre

Salaris de tres euros l'hora, o bé en espècies, són algunes de les condicions que patixen els treballadors | CCOO ha organitat una jornada a l'entorn d'un estudi que avalua la situació

Sílvia Berbís
26 de novembre del 2015
Actualitzat el 27 de novembre a les 18:29h
Els ponents de la taula rodona a la jornada on s'ha exposat i debatut l'estudi, a Tortosa.
Els ponents de la taula rodona a la jornada on s'ha exposat i debatut l'estudi, a Tortosa. | Sílvia Berbís

La Policia Nacional ha efectuat en els darrers dos anys quatre actuacions davant casos d’explotació laboral al camp a les Terres de l’Ebre. Només un dels casos afectava 40 treballadors temporers. Estes xifres són la punta de l’iceberg d’una situació que està massa estesa al territori. Així ho detecta l’estudi ‘L’explotació laboral severa d’estrangers al sector agrícola a Catalunya’, enmarcat en les accions del projecte europeu AGREE, en el que hi ha participat com a partner Comissions Obreres (CCOO) i que avui ha estat presentat i debatut en una jornada al Campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa.

Jornades laborals de deu hores i salaris de tres euros l’hora. No és tot el que han de suportar treballadors temporers encarregats de les collites d’alguns dels principals productes agrícoles de les Terres de l’Ebre, com els cítrics i la fruita dolça. A més, sovint han de pagar als ‘caps de colla’ que els transporten a les finques quantitats que poden rondar els cinc euros per cap al dia. De vegades, fins i tot treballen simplement a canvi de menjar i dormir. A les Terres de l’Ebre treballen uns 4.000 temporers (una xifra estimada), majoritàriament marroquís, pakistanís i hindús en estos cultius.

La seua situació, en general, és més greu encara que l’altra zona de Catalunya analitzada, el Maresme.”La intervenció institucional i dels agents socials està menys desenvolupada i, encara que existix presència d'associacions empresarials i sindicats, tenim menys informació i poc contacte amb la situació d'estos treballadors”, recull l’informe. El fet paradigmàtic que cap treballador haja acceptat ser entrevistat en esta zona és l’exemple de la temor que existix a l’hora de denunciar una situació que encara s’ha empitjorat amb la crisi i que, d’altra banda, mai havia arribat a presentar l’estabilitat i la regularitat del Maresme.

L’estudi certifica que, tot i que no es detecten trames transnacionals de tracta de persones per a explotació laboral, sí que existixen formes d'intermediació no regulada entre l'agricultor i l'immigrant. Este és un dels factors que ve a agreujar el problema que implica la combinació d’immigració no regulada, la crisi, i també la imposició de preus en la banda alta de la cadena, des de les grans distribuidores. "Les grans distribuïdores marquen un preu de compra i, a partir d'aquí cap avall, els qui estan lligats per la imposició de preus al final de la cadena són els temporers i els petits agricultors”, ha explicat Joan Montesó, responsable d'Unió de Pagesos a les TE.

Així, “alguns tipus d’intermediació suposen formes d'abús de la situació dels treballadors estrangers, especialment els que es troben al país de forma irregular”, exposa l'estudi. Apunta especialment a la figura dels caps de colla i “les empreses de treball temporal o serveis agrícoles que funcionen com a intermediaris que empitjoren encara més les condicions laborals dels treballadors, negociant amb els seus drets laborals, en moltes ocasions saltant-se la normativa laboral, no cobrint les cotitzacions a la seguretat social o no complint el conveni col·lectiu”. I això, els que tenen permís de residència. El fet de no tenir permís de residència i treball deixa en mans de l'intermediari i de l'ocupador la sort del treballador, i per un altre, la por a ser expulsat fa que no recorre a les autoritats o a alguna organització de suport.

Antonio Jiménez Piquero, inspector de Treball i Seguretat Social, Cap de l’Àrea Territorial de la ITC a les Terres de l’Ebre; Joan Montesó, coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre; Arturo Núñez Romay, representant de la Federació Agroalimentària de CCOO, Juan Carlos Cerón, cap de la Comissaria de la Policia Nacional de Tortosa i el responsable de la xarxa del projecte AGREE, Ghassan Saliba, han debatut una situació que, a més, és difícil de perseguir, tal com han constatat Jiménez i Cerón. A band de la manca de recursos, “la dificultat és que no coneixem on es troben aquests focus de frau”, ha afirmat Jiménez. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, que també ha assistit a la jornada organitzada per este sindicat, ha senyalat que “la situació evidencia l'enorme desigualtat de la societat i la violència estructural instal·lada”.

Entre les possibles solucions, s’ha apuntat a la necessitat de coordinar les administracions i els agents socials, a la intervenció d'associacions d'immigrants i a campanyes de sensibilització cap al consum responsable.