Enagás ultima el procés d'hibernació del magatzem Castor

Redacció
23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:41h
Imatge d'arxiu de la plataforma marina del Castor durant la seua construcció.
Imatge d'arxiu de la plataforma marina del Castor durant la seua construcció. | Escal UGS

Imatge d'arxiu de la plataforma marina del Castor durant la seua construcció. Foto: Escal UGS


La companyia Enagás està concloent el procés d'hibernació de l'emmagatzematge subterrani Castor, d’acord al Reial decret-llei 13/2014 dictat pel Goven, pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears.

Així, en un comunicat emès este matí explica que el procés d’hibernació consta d’una fase d’inertització que ja està finalitzada i que implica actualment no hi ha gas en superfície, ni en la plataforma, ni en el gasoducte ni en les instal·lacions de terra. Després de portar la infraestructura a una situació de pressió mínima de gas, s'ha evacuat de forma controlada i programada el gas romanent en superfície. A més, s'han omplert amb nitrogen (gas inert que s'utilitza en infraestructures gasistes per posar-les en situació de màxima seguretat) les instal·lacions de superfície com a part del procés d'aïllament.

També està completada la segona fase, referent a la preservació dels equips en condicions de seguretat i operativitat. En concret, “s'han preservat tots els compressors, tant de la planta com de la plataforma; s'han protegit els elements elèctrics i s'han greixat i recobert amb material aïllant les vàlvules per protegir-les de l'ambient marí”, explica Enagás.

Així mateix, pel que fa a la tercera fase, la de segellat dels pous, s'ha comprovat la correcta estanqueïtat de cadascun dels 12 pous de l'emmagatzematge i que les vàlvules situades, tant en superfície com a 150 m de profunditat, garantixen l'estanqueïtat dels mateixos. Estos treballs han estat executats amb la finalitat de complir amb les indicacions del Reial decret-llei de no injectar ni extreure gas per no alterar l'estructura de l'emmagatzematge.

Per completar el segellat dels pous, està en procés la instal·lació en cadascun d'ells de dos peces mecàniques d'acer, addicionals a les dues vàlvules existents: una sobre la vàlvula situada a 150 m de profunditat, sota el fons marí, i una altra més propera al capdavant de pou, que està situada en la plataforma. D'esta manera, el segellat dels pous serà quàdruple.

Com a conclusió Enagás avançat que amb les accions realitzades fins al moment, Enagás ha complert amb l'objectiu encomanat en el Reial decret-llei 13/2014 de posar la instal·lació en condicions segures, sense gas en plataforma, gasoducte i instal·lacions de terra; sense alterar l'estructura de l'emmagatzematge i realitzant les tasques necessàries per a l'adequat manteniment i preservació dels equips.