Arxiven provisionalment el cas de la fuita de partícules radioactives d'Ascó

El jutge considera que no han quedat provats efectes sobre el medi ambient, les persones o els béns

Redacció
19 de novembre del 2015
Actualitzat el 20 de novembre a les 10:49h
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó.
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó. | Sílvia Berbís


El jutjat de Gandesa ha decretat el sobreseïment provisional del cas de la fuita de partícules radioactives que va tenir lloc a la central nuclear d’Ascó el novembre de l’any 2007 i que no van ser comunicades fins l’abril de 2008. El jutge argumenta en una interlocutòria emesa el 21 d’octubre passat que no ha quedat suficientment provat  que la fuita radioactiva haja tingut efectes sobre la salut la seguretat de les persones, els béns i el medi ambient, segons avançava ahir Ràdio Móra d'Ebre.
 
Durant el fets, que van tenir lloc el 26 de novembre del 2007, es van alliberar un miler de partícules radioactives quan finalitzava el procés de recarrega de la Central Ascó 1. Durant este procés, un operari va vessar aigua contaminada amb les partícules prop d’una reixa d’aspiració del circuit de ventilació que es va acabar expulsant per les xemeneies fins a l’exterior. L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) no va informar dels fets al Consell de Seguretat Nuclear fins a l’abril de 2008.  L'incident, qualificat inicialment de nivell 1 en l'escala INES, va ser elevat a nivell 2 pel CSN per “inadequat control del material radioactiu i per proporcionar informació incompleta i deficient a l'organisme regulador”.

La interposició d’una querella per part de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va suposar l’obertura del cas, que va portar, en la fase de diligències prèvies, a la imputació del que va ser director de la central nuclear, Rafael Gasca, l’excap de vigilància radiològica, Francesc González; i el cap d’Explotació, Jordi Sabartés, així com dos inspectors residents del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Manuel Oliva i Antonio García. Se’ls atribuïen presumptes delictes de  ecològics, contra la seguretat col·lectiva, la seguretat dels treballadors i falsedat documental.
 
Diverses organitzacions ecologistes, entre les quals es troben Greenpeace i Ecologistas en Acció, han presentat recurs contra l’arxivament. Argumenten que les proves de radiació efectuades sobre 2.300 persones que van passar per la central després de l’incident –cap d’elles va donar positiu- es van fer mesos després quan els efectes d’una possible radiació ja haurien disminuït considerablement i demanen que organismes i agències internacionals especialitzades facen una valoració sobre els riscos reals que va suposar la fuita.