L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, entre els capdavanters en extracció de teixit corneal

Durant el 2015, ja s’han realitzat 17 donacions de teixit ocular a l’HTVC gràcies al Programa d’extracció que es va posar en marxa al maig

Redacció
17 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:46h
Els 66 pacients que han participat van ser seleccionats de la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital Verge de la Cinta.
Els 66 pacients que han participat van ser seleccionats de la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital Verge de la Cinta. | Sílvia Berbís

Atès que a Catalunya hi ha un dèficit de teixit corneal per sobre de les necessitats reals, la Unitat de Coordinació de Trasplantaments amb el suport de la Direcció  de l’HTVC i  la col·laboració del Donor Center del Banc de Sang i Teixits, va decidir potenciar la donació d'este tipus de teixit. Per este motiu, des del passat mes de maig es va posar en marxa el Programa de detecció sistemàtica de donants de còrnia.

Durant el 2015 s’han realitzat 17 donacions de teixit corneal a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Sense tenir en compte els hospitals que disposen de coordinació per donació de teixits 24 hores (Hospital Clínic i Hospital Vall d’Hebron), estes dades situen a l’HTVC com el quart hospital de Catalunya.
 
Este Programa segueix una guia d’actuació per la qual els supervisors d’infermeria dels diferents serveis i unitats revisen tots els casos de defunció a l’Hospital a fi de detectar-hi els donants potencials. En afirmatiu, es comprova si el pacient ha signat voluntats anticipades sobre este aspecte o, si no n’hi ha, es demana el consentiment a la família. Quan es confirma la donació, s’activa l’equip d’extracció, format pels serveis d’Oftalmologia i Anatomia Patològica. El teixit corneal extret es remet al Donor Center del Banc de Sang i Teixits, on se centralitza l’emmagatzematge, l’anàlisi, el control de qualitat i la distribució posterior d'este teixit.