Els regants de l’Esquerra anuncien mobilitzacions i accions judicials si no s'actua contra la regressió

S.B.
16 de novembre del 2015
Actualitzat el 17 de novembre a les 16:36h
Llevantada a la zona de la Marquesa, una de les afectades per la regressió al delta.
Llevantada a la zona de la Marquesa, una de les afectades per la regressió al delta. | Sílvia Berbís

Ja fa anys que la mar avança delta endins sense oponent. La Comunitat de Regants de l’Esquerra creu que ja n’hi ha prou de passivitat de l’Administració a l’hora de combatre este avanç i per això avui ha fet públic un comunicat exposant la decisió presa per unanimitat a l’última Assemblea General de l’entitat per exigir mesures contra la regressió. Una pressió que fan en forma d’ultimatum: o s’actua o es posaran en marxa mobilitzacions i accions judicial per reclamar els danys i perjudicis que els ocasiona, diuen, l’immobilisme amb què la direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, del ministeri de Medi Ambient, i amb la manca d’intervenció de la Generalitat, contempla com el mar guanya la partida. No demanen l'execució de cap projecte en concret, simplement que s'actue.

Les llevantades, les queixes reiterades dels comuners davant els seus efectes, i el fet que passa el temps i “no es fa res al respecte” han acabat amb la paciencia de la Comunitat de l’Esquerra, que el passat 7 de novembre va aprobar en assemblea posar sobre la taula el dictamen sobre la situació aportat per tècnics i juristes per exigir “actuacions actuacions immediates, efectives i contundents” amb la finalitat d’evitar els efectes de la regressió i el canvi climàtic.

“La Junta de Govern, amb el recolzament de la Junta General, es veu legitimada a fer arribar fins a últimes instàncies la lluita que comencen ara”, ha explicat el president de la Comunitat, Paco Casanova. Així, si no hi ha resposta efectiva anuncien mobilitzacions i fins i tot en última instancia accions legals per defensar el delta. “Després de metres i metres d’estudis i projectes, creiem que és temps de solucions”, afirma.

Pla de sectorització de la xarxa de desguàs
En la mateixa Assemblea, també es va obtenir el recolzament dels regants per a que l’eina proposada per la Comunitat en la lluita contra la plaga del cargol poma siga el Pla de sectorització de la xarxa de desguàs, elaborat pels Serveis Tècnics. “L’experiència ens ha demostrat que cal aïllar les zones tractades per tal d’evitar reinfeccions”, es va exposar. El Pla establix 28 sectors per tal de planificar actuacions de forma acurada i delimitada, que permeten un millor aprofitament dels recursos contra la plaga i, sobretot, que eviten les reinfeccions. La comunitat assegura que s’ha presentat la proposta a representants del Departament d’Agricultura, el Parc Natural, el Servei de Costes, sindicats agraris i entitats ambientalistes i “tots li han donat la seua conformitat”.