Despuig, Arbó, Bladé, Moncada i Vergès centren les I Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, a Tortosa

Entre el 9 i el 13 de novembre

per Redacció, Tortosa, 4 de novembre de 2015 a les 19:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Presentació de les I Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc que tindran lloc a Tortosa. Foto: Ajuntament de Tortosa


La Biblioteca Marcel·lí Domingo organitza les I Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, que tindran lloc entre el dilluns 9 i divendres 13 de novembre. Cinc dels grans noms de les lletres ebrenques, Cristòfor Despuig, Sebastià Juan Arbó, Artur Bladé Desumvila, Jesús Moncada i Gerard Vergés, protagonitzen una setmana en què la fusió entre literatura i paisatge centraran bona part de les ponències. La regidora de Cultura, Dolors Queralt ha recordat que la Biblioteca impulsa diverses iniciatives per fomentar el gust per la literatura, i que les rutes literàries, com la de Gerard Vergés, en són un bon exemple. "És una manera de posar paisatge a una realitat lingüística i literària", ha afirmat.


Les jornades comencen dilluns (18h) amb la presentació dels Espais Escrits, a càrrec de Mireia Munmany, coordinadora del Projecte Mapa Literari Català, i la ponència sobre patrimoni literari que farà el filòleg Miquel Àngel Arasa. L'endemà dimarts, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, farà la ponència sobre literatura i paisatge, que precedirà a la conferència del professor Manel Ollé sobre Gerard Vergés i la ruta sobre l'autor de ‘L'ombra rogenca de la lloba’, que guiarà Xell Aixarch, tècnica de la Biblioteca i alma mater d'aquest projecte, que es va iniciar el passat Sant Jordi, coincidint amb el primer aniversari del traspàs de l'escriptor tortosí.

Dimecres 11 de novembre, a partir de les 18 hores, el dinamitzador turístic Josep F. Moragrega pronunciarà la conferència ‘El valor del turisme literari. De com la màgia de la literatura inspira el turista’. Moragrega, que combina la seua expertesa en turisme amb la passió per la cultura (és president d'Òmnium Terres de l'Ebre) plantejarà les oportunitats que la literatura i els escriptors oferixen al territori des del punt de vista turístic. Posteriorment, l'escriptor i editor Emili Rosales farà una aproximació a Sebastià Juan Arbó, al qual seguirà l'explicació de la ruta literària sobre l'autor del Montsià a càrrec de Pep Carcellé i Joana Serret. En acabar, serà el torn de Jesús Moncada, l'escriptor de Mequinensa, sobre el qual versarà la xerrada de la cantautora Montse Castellà i la ruta literària que explicarà Lourdes Ibarz. Dijous, el professor Emigdi Subirats farà la ponència dedicada a les rutes literàries com a eina educativa. En acabar, el filòleg Enric Querol pronunciarà una conferència sobre Cristòfor Despuig. La ruta literària sobre este prohom del Renaixement tortosí anirà a càrrec de la directora de la Biblioteca, Irene Prades, i de la tècnica Xell Aixarch. L'últim dia de les jornades, divendres 13, està dedicat a l'escriptor de la Ribera d'Ebre, Artur Bladé, sobre el qual parlarà el seu biògraf, Xavier Garcia.

Estes jornades estan reconegudes pel Departament d'Ensenyament com a activitat de formació permanent del professorat, per la qual cosa estan pensades també com a recurs educatiu per ensenyar literatura a les escoles i instituts. Tanmateix, totes les ponències i rutes literàries estan obertes al públic en general. Es tracta d'unes activitats que forment part de la prèvia de la 65a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, que es farà a Tortosa l'11 de desembre, organitzada per Òmnium Cultural i l'Ajuntament de Tortosa.

 

Participació