Ulldecona obrirà al públic un nou abric de pintures rupestres a finals de 2016

Forma part del conjunt patrimonial de l’Ermita de la Pietat i es poden visualitzar un total de 38 figures

Redacció
04 de novembre del 2015
Actualitzat el 19 de novembre a les 20:54h
Vista de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona des dels abrics on s'ubiquen les pintures rupestres.
Vista de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona des dels abrics on s'ubiquen les pintures rupestres. | Sofia Cabanes

Vista de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona des dels abrics on s'ubiquen les pintures rupestres. Foto: Sofia Cabanes



El ple de l’Ajuntament d’Ulldecona va aprovar este dilluns al vespre en sessió plenària i per unanimitat, el projecte d’adeqüació de l’accés a l’Abric VIII de les pintures rupestres de l'Ermita de la Pietat, redactat per l’arquitecte Carles Brull per encàrrec del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat.

L’Abric VIII forma part del conjunt patrimonial situat a la vora de l’Ermita de la Pietat, a la Serra de Godall, i es poden visualitzar un total de 38 figures, que corresponen a arquers vestits amb plomes al cap i amb les armes corresponents i a quadrúpedes diversos (cabres, cèrvols, caprins ..). Actualment les pintures d'este abric estan protegides per una reixa de factura precària i mal estat de conservació que restringeixen l’accés a l'indret. La nova actuació que ara es preveu permetrà incorporar a finals de 2016 este abric en les visites guiades que es fan al conjunt patrimonial de l’art rupestre d’Ulldecona, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, amb totes les condicions de seguretat necessàries.

El passat 15 d’octubre la Comissió Territorial de Patrimoni de les Terres de l’Ebre ja va aprovar el projecte i, segons va explicar al ple l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ja s’ha demanat una subvenció al propi Departament de Cultura, per poder executar una primera fase d'este projecte, que ascendeix a un total de 60.000 euros. Ventura va detallar que l’objectiu de l’actuació prevista és «millorar-ne l’accessibilitat perquè puga ser incorporat al circuit habitual de visites al conjunt rupestre, amb les condicions adients de seguretat i comoditat, dignificant així l’entorn i millorant l’aspecte del precari tancament actual, però mantenint el control per evitar un accés indiscriminat a les pintures».

El projecte s’emmarca en el Pla d’estudis i programa d’actuacions per a la conservació de les pintures rupestres dels Abrics d’Ermites a Ulldecona, presentat el febrer del 2010, i que ja va fer possible el tancament i millora dels accessos de l’Abric I en aquell moment.