La Plataforma del Sénia presenta una reclamació a la Comissió Europea per infracció de directives ambientals

Redacció
02 de novembre del 2015
Actualitzat el 19 de novembre a les 20:53h
Planta terrestre del Castor, al terme de Vinaròs, a tocar d'Alcanar.
Planta terrestre del Castor, al terme de Vinaròs, a tocar d'Alcanar. | Sílvia Berbís

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del sénia ha presentat una reclamació davant la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea, per infracció de directives mediambientals. Segons la PDTS, la denúncia s’ha presentat arran de la sentencia dictada pel Tribunal Suprem que desestima els recursos de cassació interposats per l’Administració General de l’Estat, ENAGAS i ESCAL UGS, SL que va anul·lar la resolució de la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic, de 23 de novembre de 2009, per la qual s’acordava no sotmetre a avaluació d’impacte ambiental el projecte de connexió del sistema gasista amb l’emmagatzematge subterrani Castor.

La sentència que ara confirma la inicialment dictada l’any 2013 per l’Audiència Nacional, anul·lava definitivament aquella resolució per entendre que este tram del gasoducte s’havia d’haver sotmès a Estudi d’Impacte Ambiental, en ser un element indissociable de l’emmagatzematge;  en la mateixa línia que ja va denunciar la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia en què advertia del fraccionament “descarat” de les instal·lacions, per evitar tràmits molestos a l’empresa concessionària i accelerar tota la paperassa administrativa.
“És una molt bona notícia que el Tribunal Suprem finalment haja dictat a favor dels arguments de l’empresa particular Rio Cenia, que va presentar el recurs, i en la mateixa línia dels arguments defensats per la nostra associació”, explica la Plataforma en un comunicat.

Precisament per això ha presentat esta nova reclamació davant les institucions europees, “perquè aquí, gràcies al consentiment i passotisme de les administracions, s’ha comès un greu impacte ambiental sense responsabilitats ni conseqüències per a ningú... excepte per als ciutadans”, exposa.

Tanmateix, afegix la PDTS, “caldrà veure qui restitueix els danys mediambientals provocats, les collites perdudes durant tants anys, els tarongers arrencats i els perjudicis causats sobre la pagesia titular dels terrenys afectats pel pas d’este nyap de projecte”.