El temporal de llevant deixa platges inundades i 200 litres al Port

Els barrancs baixen amb força i els punts fràgils del Delta tornen a ser malmesos

Redacció
02 de novembre del 2015
Actualitzat el 19 de novembre a les 20:52h
El pantà d'Ulldecona ha obert comportes per fer front a la baixada d'aigua.
El pantà d'Ulldecona ha obert comportes per fer front a la baixada d'aigua. | Marutxi Ballester

El pantà d'Ulldecona ha obert comportes per fer front a la baixada d'aigua. Foto: Marutxi Ballester



ACTUALITZACIÓ, dimarts 3 de novembre, 11:30 hores | Llevantada superada


L’episodi de pluges i vent pel temporal de llevant que ha afectat al territori en les últimes hores pràcticament a remès. Tot i això Protecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior) manté l'Alerta el Pla especial d’emergències per inundacions a INUNCAT i  demana mantenir de forma generalitzada la precaució de no acostar-se a rius i rieres ni travessar-los ja que, almenys fins al migdia, mantindran cabals elevats.
 
Pel que fa als registres de precipitació, l’estació meteorològica situada al Parc Natural dels Ports ha registrat durant este episodi de llevantada 195,1 litres. Destaquen també els 169,3 de Tivissa, els 103,7 litres d’Horta de Sant Joan, els 97,5 litres de l’Ametlla de Mar o els 94,7 litres de Mas de Barberans. Dels 485 serveis dels Bombers fets durant el dia d’ahir, 58 corresponen a les Terres de l’Ebre.
 
Les altes precipitacions han comportat, com és habitual, la baixada de barrancs, com el de Lloret i el de la Galera, que han baixat amb força en les últimes hores, com ha captat J. Roig en el vídeo que els oferim més avall. També el pantà d’Ulldecona ha obert comportes per fer front a l’arribada d’aigua.
 
BARRANCADA 02-11-15

Barranc de La Galera , un km abans d'arribar al pont de Bissulí- 17:34 h.

Posted by La Plana Ràdio on Lunes, 2 de noviembre de 2015
 
Pel que fa a l'estat de la mar, cal mantenir la precaució davant la previsió de fort onatge aquest matí a tot el litoral, on s'espera que les onades podran superar els 2,5 metres, i que es concentrarà a la meitat nord del litoral a partir de la tarda la tarda. Al litoral un dels punts més afectats pel temporal és, novament, la platja de la Marquesa, a l’hemidelta esquerra, on de res han servit els murs de contensió per evitar l’entrada del mar com demostra este vídeo que Tere Castells ha compartit a Facebook:
 

Desastre total !!

Posted by Tere Castells Casanova on Lunes, 2 de noviembre de 2015

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior) ha desactivat aquest matí l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT activat per ventades el passat diumenge, un cop passat l’episodi de vents que no ha causat incidències greus.

ACTUALITZACIÓ, dilluns 2 de novembre, 17.55 hores | Tallada l'autovia a l'Hospitalet de l'Infant

Els efectes del fort temporal que des del matí afecta les Terres de l'Ebre i també des de migdia altres zones de Catalunya seguix ocasionant efectes diversos. Esta tarda, l'acumulació de pluja ha provocat inundacions a l'autovia A-7 al seu pas per l'Hospitalet de l'Infant, que han obligat a tallar la circulació per esta via a les 17.37 hores, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Els vehicles estan sent desviats per la sempre atapeïda N-340 en els dos sentits. Per contra, el trànsit per la C-12 a Tortosa s'ha pogut normalitzar.

Fins a les 16.00 hores, els Bombers de la Generalitat han atès 130 avisos relacionats amb problemes causats pel vent i per acumulacions d’aigua. La majoria (50) s’han concentrat a les comarques de les Terres de l’Ebre.
 
El servei d'informació meteorològica (Meteocat) ha donat dades dels registres màxims d'intensitat de pluja i, en 30 minuts, destaca l'acumulació a l'Ametlla de Mar, amb 42,9 litres per metre quadrat en mitja hora, seguida de Benissanet (39,7 l/m2), Tivissa, (36), els Alfacs (30,1), el Perelló (26,6), Ascó (25,3), Amposta (24,9), Vinebre (24,4), Gandesa (22,9) i l'Aldea (22,4).

Els efectes d'esta intensitat de pluja a l'Ametlla de Mar es poden veure en el següent vídeo, realitzat per Marcos Perea, que mostra les vies inundades per la llevantada a la zona de Calafat. El podeu veure a continuació:



INFORMACIÓ 15.20 hores: Fort vent, pluja abundant i mala mar

El mar ha cobert per complert la platja de Garbí de la Ràpita. Foto: Carlos Sanchis



rotecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior) manté l’alerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT i el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de ventades en base a la informació actualitzada del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que manté la previsió per avui d’un episodi de temporal amb fort vent, pluja abundant i mala mar. 

Fins a les 13 hores, el telèfon d’emergències 11 ha rebut 66 trucades relacionades sobretot amb el vent i les fortes pluges. La majoria per caiguda d’arbres i elements de façanes o mobiliari urbà i concentrades a les Terres de l’Ebre (25 trucades) i el litoral de Barcelona. Els Bombers han fet 23 surtides al territori, però cap greu.

Des de la nit passada i fins a la 1 del migdia els registres d'acumulació de pluja arriben als 187 litres/m2 al Parc Natural dels Ports, 100,6 l/m2 a Horta de Sant Joan, 97 l/m2 a Mas de Barberans, 67 l/m2 a la Badia dels Alfacs i 54 l/m2 a l'Ametlla de Mar, en este municipi, segons ha informat Protecció Civil, s'ha superat el llindar de 40l/m2 en 30 minuts.

El temporal de vent i pluja ha obligat a amarrar la pràctica totalitat de la flota pesquera de les Terres de l'Ebre. A més ha deixat imatges típiques de llevantada, com la de la platja de Garbí de La Ràpita completament inundada, o algunes destrosses als pantalans del club nàutic. D'altra banda, com sol ser habitual cada vegada que ve un temporal d'aigua, la C-12 al seu pas per Tortosa ha tornar a patir inundacions que han obligat a circular amb pas alternatiu.
 

Destrosses en un pantalà del Port de la Ràpita. Foto: Carlos Sanchis



Alerta per pluges
Durant el dia d’avui les pluges abundants afectaran de manera generalitzada tot el territori. El fenomen s’ha iniciat a les Terres de l’Ebre i s’anirà estenent cap al nord al llarg del dia. S’espera que la pluja puga produir la crescuda de rius i rieres a tot el litoral i punts del prelitoral. L’embassament d’Ulldecona ja ha registrat crescudes dels seus nivells i es preveu que desembassen cabals importants.
 
L’SMC ha informat que fins al moment s’han registrat valors importants d’acumulació de pluja a:
-PN dels Ports 100,8 l/m2
-Mas de Barberans 37 l/m2
-Horta de Sant Joan 39 l/m2
 
Es preveu l’entrada d’un front per les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Terra Alta i Montsià) que deixarà pluges abundants les  properes quatre hores i es podran superar els 200 l/m2 acumulats a les cotes altes en tot l’episodi.
 
Cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a la circulació amb pluja intensa, especialment, reduint la velocitat i augmentant la distància de seguretat entre vehicles.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal evitar, en cas de pluja intensa, apropar-se a rius i rieres que puguin augmentar el cabal de forma ràpida, i no passar per guals, passos soterrats ni punts inundables, especialment a la costa. 
 
Alerta per vent
Pel que respecta al fort vent, el Servei Meteorològic de Catalunya manté la previsió d’un episodi de forts vent de component sud i est avui que afectarà tot Catalunya. Bufarà fort a cotes mitjanes i baixes i caldrà estar amatent en zones urbanes, sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. 
 
Aquest matí, s’han superat ratxes de més de 90 km/h a les Terres de l’Ebre, que han produït alguns incidents puntuals per caiguda d’arbres o d’elements de façanes.
 
L’SMC ha informat que fins ara s’han registrat les següents ratxes de vent:
-Falset: 97 km/h
-Cornudella: 90 Km/h
-PN Ports: 108 km/h
-Algüaire (lleida): 84 km/h
-Raimat (Lleida): 79 km/h
-Margalef: 87 km/h
-Perelló: 75 km/h
-Mas Roig: 72 km/h
 
 
Cal extremar les precaucions i assegurar o retirar els objectes que es troben a terrasses i balcons de les cases que el vent pot fer caure al carrer. Així mateix, en el cas que allà on us trobeu el vent bufe amb força intensitat, cal evitar refugiar-vos al costat de murs que puguen resultar inestables, cartells i mobiliari urbà, així com d’arbres dels que es pugue’n desprendre branques o fragments del tronc. Feu cas de les recomanacions del Servei Català de Trànsit en la conducció, especialment en el cas de vehicles pesants i en carreteres a cotes altes.

Alerta per mala mar
L’SMC ha informat que s’intensifica el fenomen de mala mar a les Terres de l’Ebre i es la previsió per la resta del litoral durant el dia d’avui. Aquest matí ja s’han registrat onades de fins a 3 metres al litoral de Tarragona i Barcelona i a partir d’aquesta tarda, s’espera que les onades s’intensifiquen i arriben a superar els 4 metres d’alçada (mar brava), estenent-se l’afectació de sud a nord. L’episodi de mala mar s’allargarà fins demà dimarts concentrat a l’Empordà.
 
Per este motiu, es demana extremar la prudència en les proximitats de passejos marítims, camins de ronda i  platges i no apropar-se a espigons i altres llocs on trenquen les ones. Un cop de mar pot endur-se una persona mar endins.