Esfereïdores imatges que deixen palesa la forta invasió del caragol maçana

Sílvia Berbís
30 d'octubre del 2015
Actualitzat el 02 de novembre a les 9:24h
La imatge capta un arrossal farcit de caragols maçana, a l'hemidelta esquerre.
La imatge capta un arrossal farcit de caragols maçana, a l'hemidelta esquerre. | Cedida Mariano Cebolla

L’expansió de la plaga del caragol maçana al delta de l’Ebre continua deixant visions esfereïdores. La seua invasió seguix esborronant i malgrat els plans de lluita, cada any en esta època, l'avenç de la plaga queda al descobert. Així ho evidencien estes impactants imatges preses ahir dijous 29 d’octubre pel fotògraf especialitzat en natura Mariano Cebolla, de Deltebre. La fotografia capta la situació en un arrossar proper a la carretera que unix Amposta i Deltebre i de la caseta del canal.

L’extraordinària mortalitat que s’observa, amb l'elevada densitat de caragols escampats per tot l'arrossar i especialment acumulats a les vores, es deu, segurament, a l'aplicació d'algun tractament, possiblement amb saponina, per netejar els camps un cop acabada la sega per preparar-los per a l'any vinent. La saponina ocasiona una mortaldat d'entre un 80 i un 85% de la població de caragol maçana, que, tot i que no es veu massa, va expandint-se durant l'estiu, i és ara quan queda palesa la magnitud de la tragèdia. Segons Dani Forcadell, d'Unió de Pagesos, "cada any en este moment es veu clarament que la plaga creix i que el caragol ens està guanyant la partida". El cost per a l'agricultor per fer els tractaments amb saponina és d'uns 200 euros per hectàrea.

Enguany, quan el manteniment dels camps inundats ja no està inclòs com a mesura agroambiental (hi ha un descompte de 64 euros per hectàrea en els ajuts agroambientals), s'ha tancat el canal principal a l'hemidelta esquerre esta setmana, concretament el passat 25 d'octubre, 10 dies més tard del que estava previst. "Hem començat el nou pla amb un incompliment dels terminis d'assecament acordats, i ja hem perdut deu dies de manera absurda", lamenta Forcadell. A l'hemidelta dret està previst tancar este 1 de novembre el canal principal.
 

La finca està situada prop de la carretera que unix Amposta i Deltebre. Foto: Cedida Mariano Cebolla

 

Un primer pla de les closques acumulades a les vores del camp d'arròs. Foto: Cedida Mariano Cebolla