Trens Dignes denuncia l’incompliment de compromisos en matèria ferroviària a les TE

Redacció
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 19:19h
Imatge d'arxiu de la reunió de la PTD amb el conseller Vila
Imatge d'arxiu de la reunió de la PTD amb el conseller Vila | PTD

Imatge d'arxiu de la reunió de la PTD amb el conseller Vila Foto: PTD


Manca de millores i incompliment de compromisos en matèria ferroviària. És la denúncia que ha volgut fer pública avui la Plataforma Trens Dignes (PTD) després d’haver debatut les millores més urgents que necessita el territori en el marc de la reunió de la Taula de Partits que ha tingut lloc avui a la seu de l’IDECE convocada pel Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre. La Plataforma ha lamentat la lentitud amb què s’està abordant la situació del servei de trens i ha emplaçat els representants dels partits a una nova reunió l’1 de desembre per avançar en l’assoliment de compromisos.

“Com a PTD, tot i ser optimistes i pacients i ser a la vegada conscients que esta és una cursa de fons més que no pas un sprint, lamentem la lentitud amb que els representants polítics estan abordant la insostenible realitat en matèria de trens. No hem d’amagar que des de la primera reunió de la taula de partits fins a la segona d’avui no s’ha fet cap avenç, fet que fa comprensible la desconfiança i cansament de la ciutadania”, afirma la PTD en un comunicat, en el que afirma que l’actualitat política i els mesos estiuencs no haurien de poder justificar la “mancança d’implicació” que, a priori, se’n desprén de la realitat actual: “manca de millores i no compliment de compromisos”, exposa. Al temps, reclama revertir esta situació i fer efectives les reunions i vàlids els acords.

I és que des de la primera reunió (29 de juny de 2015) fins ara, no només no s’han implementat millores sinó que, a més, remarca la Plataforma, en certs aspectes s’ha empitjorat, com en el tancament de la taquilla de Móra la Nova (i posterior deteriorament i tancament definitiu que esta decisió podria significar).

A més, la PTD, tot i continuar posant l’accent en matèria ferroviària, aborda també el transport públic d’una manera global i intermodal. En este sentit, un altre element que ha empitjorat des del juny fins avui és la situació de l’N-340 i respecte al qual la PTD ha reiterat la demanda de gratuïtat immediata de l’AP-7. “L’únic aspecte positiu dels darrers mesos és la rebaixa en tarifes del transport col·lectiu per carretera, fet que, d’altra banda, demostra que quan hi ha voluntat política poden assumir-se i complir-se compromisos: per què no s’apliquen rebaixes també als bitllets de tren?”, qüestiona la plataforma.

Amb tot, ha volgut donar un vot de confiança més a les gestions i negociacions que s’estan tenint, i per això ha emplaçat als representants polítics a la reunió de l’1 de desembre: “Volem que aquella reunió no siga una trobada més per debatre sobre les mancances (clarament i llargament identificades) sinó que el treball siga sobre les solucions. Exigim que la tercera reunió servisca perquè les formacions polítiques vinguen amb bona part dels deures fets”, afirma la PDE. Concretament, demana una reunió amb els càrrecs tècnics i experts del Departament de Territori i Sostenibilitat, avançar en la rebaixa de tarifes, millora de freqüències en les franges més mancades (i ja identificades en diferents informes) i renovació de combois. Sobre este últim punt recorda que el conseller Vila, quan es va reunir al Parlament de Catalunya amb la PTD el 17 de juny, va prometre l’arribada de nous combois a partir de l’octubre, fins a 18 en total a raó d’un per mes durant el proper any i mig. A dia d’avui, encara no té constància de cap nou comboi. “Cal, d’una vegada, passar de les paraules als fets i que la societat veja que les institucions treballen realment i efectiva pel territorio”, conclou.