Salut engega a la Terra Alta el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Redacció
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 18:45h
Els Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre han enviat avui, dia 27 d’octubre, les primeres cartes d’invitació del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte dirigides a homes i dones de 50 a 69 anys de la Terra Alta. Este programa té per objectius principals reduir la incidència dels càncers de còlon i recte, que actualment és el càncer que genera més casos d’esta malaltia en homes i dones, amb més de 700 nous casos cada any en el conjunt de la demarcació de Tarragona i reduir-ne la seva mortalitat, que és de més de 200 defuncions anuals.

La implantació del Programa a les Terres de l’Ebre es va iniciar al maig de 2012 al Baix Ebre i posteriorment al Montsià. Actualment ja s’han convidat més de 30.000 persones d’estes dos comarques i hi han participat un 60% de les persones convidades.

La implantació del Programa a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre es realitzarà en dos anys. En una primera fase es convidarà a la població d’entre 50 i 69 anys de la Terra Alta, amb un total de 3.127 persones. La segona fase abastarà les àrees bàsiques de salut de la Ribera d’Ebre: Móra d’Ebre-Móra la Nova i Flix.

Durant els darrers mesos, diversos professionals han estat treballant per dissenyar, planificar i fer tots els preparatius per tal de poder iniciar el programa de forma efectiva a la Terra Alta. Ara, amb l’enviament de les primeres cartes, s’engega tot el procés per tal de que en un termini de dos anys puguen participar tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys de la comarca.

Un test que es fa a casa
La prova utilitzada és el test de sang oculta en femta immunològic que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Esta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el laboratori detecti que el test és positiu es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D’esta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una alta probabilitat de curació. Cal saber que en la majoria dels casos en que el test de sang oculta en femta surt positiu no es tracta d’un càncer ja que hi ha altres causes de sagnat amb la femta.

Com es pot participar?
Totes les persones residents a la Terra Alta rebran en primer lloc una carta de presentació i al cap d’unes setmanes una segona carta, esta ja d’invitació al Programa. Les persones que desitgen participar hauran d’anar al consultori o Centre d’Atenció Primària (CAP) que se’ls indique a la carta per tal de buscar el “kit” per recollir la femta i tornar-lo al centre d’atenció primària de Gandesa. Les anàlisis es realitzaran al Laboratori de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. En cas de resultat positiu la persona serà citada a la consulta d’infermeria de cribratge en este mateix centre per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d’esta, es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d’un càncer, serà el seu tractament immediat.

Salut recomana que totes aquelles persones que reben la carta per poder participar però que ja estiguen en seguiment per malalties del còlon o per antecedents familiars, es posen en contacte amb el Programa al telèfon 977.32.67.00 per poder establir el millor seguiment per a cadascú.

Esta iniciativa forma part del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Catalunya que actualment s’està aplicant en algunes zones concretes del territori català i que s’està ampliant de forma progressiva a tota Catalunya. La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), que des de l’any 1998 és qui porta la coordinació del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama Tarragona-Terres de l'Ebre, és l’encarregada de coordinar també aquest Programa que ara s’inicia en una nova comarca. En este Programa hi tenen un paper fonamental l’Atenció Primària de Salut i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Paral·lelament, la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre informarà a les seves delegacions de l’existència i posada en funcionament del Programa i promourà la participació.