Ja n’hi ha prou!

Pep Simó
22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 12:22h
Imatge del tren quan va arribar a Tarragona.
Imatge del tren quan va arribar a Tarragona. | Pep Simó
Era un dilluns de pont, però podria haver estat qualsevol altre diumenge o festiu.
 
Després d’uns dies al poble arribes a l’estació de l’Aldea, i ja ho veus, la tarde no serà fàcil, una marea de gent s’espera a l’andana i saps que no cabrem al tren.
Tot i així, què pots fer? Ja estàs a l’estació i l'endemà has d’estar a la ciutat sí o sí, no hi ha opció de marxa enrere. (Un dia haurem d’abordar la connexió de l’estació l’Aldea-Amposta amb el territori, ni rastre de serveis públics).
 
Cinc minuts més tard de l’hora prevista el tren arriba a l’estació, amb la gent que som ja l’omplim, ja està, el tren ja està ple quan encara queden unes 10 parades i més de dues hores de viatge. En una d’estes passa la revisora i li explico, com ella ja sap, que no estem ni a l’Ametlla de Mar i ja no cap ningú més al tren, ella em respon que no entén perquè tothom va en este tren quan n’hi ha un altre una estona més tard. La meva cara de sorpresa és evident, “un més tard??”, jo mateix havia revisat els horaris després de dinar i vaig veure com n’hi havia un a les 17:35h i després fins a les 19:01h cap més.
 
He investigat i resulta que sí, existeix un tren que surt de l’Aldea-Amposta els diumenges a les 18:17h, però hi ha una raó ben clara per saber perquè va buit, NO surt al web, ni a l’App, ni a cap lloc d’internet!! Només es publica als horaris en paper que pots trobar a les estacions, que estes coses passen al 2015...
 
Aquí tenim la prova:
 

 
 

Però és que este tren tampoc seria la solució, desapareixerà el pròxim 30 d’octubre, igual que ho han fet els Intercytis, trens més ràpids que fins fa poc unien València en Barcelona a un preu relativament similar al dels regionals i amb un servei molt millor, ja que tenies el seient reservat, cosa que no passa als regionals. Recordem que el preu del regional de l’Aldea-Amposta fins a Barcelona és de 13,65€, un preu a tenir en compte en un servei tan deficient, si fem un càlcul ràpid aproximat, podem dir que hi havia 300 persones a L’Aldea (ja no conto els que pugen després), si fem la mitja de 12€ (hi ha molta gent en Carnet Jove), ens surt que Renfe va ingressar en aquell tren i aquella estació 3.600€. Pressupost gens menyspreable i que podria ser digne d’un altre tipus de servei.
 
Però tornem al tren, este continua cap a Barcelona i mentre parem a l’Hospitalet de l’Infant, a Cambrils, a Salou o Port Aventura, ja no hi ha lloc ni al passadís, ni entre vagons, ni literalment a cap lloc, i així arribem a Tarragona, allí sabem que hi ha molta gent i el tema ja passa a ser preocupant, hi ha moments de crits on s’escolten els renecs d’aquells que no poden pujar i dels que no es poden ni moure i no poden fer lloc als que volen pujar.
 
 Marxem cap a Barcelona, deixant molta gent a l’andana i amb més d’una hora de viatge on literalment no ens podem ni moure, el tren clarament supera per més del doble la seva capacitat. Amb esta marxa arribarem a la ciutat, amb més de 30 minuts de retard per un viatge que no hauria de superar les 2 hores però que sempre sol rondar les 2 i mitja.
 
Este és el relat d’un dilluns de pont, però podria ser qualsevol diumenge, no és cosa d’un dia, sinó d’un sistema anacrònic, un servei nefast i una deixadesa contínua.
Les Terres de l‘Ebre, territori estratègicament ben situat, a la riba del Mediterrani, camí de pas  des de l’època romana però que la deixadesa de tots els governants ens han portat fins a la decadència actual.
 
I no, no ens val allò de què tot es culpa de Madrid, és obvi que Madrid ens ignora, no saben ni on som, ni els importa, però és que Barcelona ens oblida i ens margina.
 
Ja n’hi ha prou, ja està bé de què la gent de l’Ebre siga tractada com simple mercaderia on no els importa ni el servei, ni la seguretat, ni la puntualitat. Prou de l’aïllament de tot un territori, prou d’esta N-340 que mata, prou d’esta AP-7 amb un preu altíssim, prou d’esta Renfe que ens aïlla, ens margina i ens arracona. Volem un futur digne i connectat a la resta de Catalunya.