La Via Verda de la Terra Alta rep un premi europeu per la seua accessibilitat

Andreu Prunera
20 d'octubre del 2015
Actualitzat a la 13:59h
Tram de la Via Verda a la Terra Alta.Jo
Tram de la Via Verda a la Terra Alta.Jo | José Porta (Flikr)

Tram de la Via Verda a la Terra Alta.Jo Foto: José Porta (Flikr)



El Consell Comarcal de la Terra Alta ha estat guardonat anb Premi Europeu de Vies Verdes en reconeixement a la gestió que ha fet perquè l’itinerari natural siga accessible per a tothom. La Via Verda de la Terra Alta és l'únic recorregut dins de l'oferta de les vies verdes de l'Estat espanyol que disposa d'un tram adaptat a tot tipus de persones, independentment de la seua capacitat.

De fet, la Via Verda de la Terra Alta ha entrat a formar part de diverses guies específiques i ha rebut diferents premis per haver posat a l’abast de tothom una part del seu recorregut i haver promogut també el lloguer de bicicles i vehicles adaptats.

El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, assegura que “cal recordar tothom qui va apostar, fa anys per la Via Verda de la Val de Zafán, perquè fos un revulsiu per la comarca” i també “les iniciatives per fer-la accessible per a tothom”. “Un cop vam tenir la Via Verda, de seguida es va treballar en adaptar-la a persones amb discapacitats i ara hem de dir ben alt que tenim un referent a nivell europeu, recollint un premi on competiem amb una desena de països europeus”, destaca Luz.

El tram adaptat de la Via Verda de la Terra Alta és el que va des de l'estació de Bot fins al santuari de la Fontcalda, amb una longitud de 5 quilòmetres. Este recorregut es troba delimitat per la part dreta en sentit a Bot - la Fontcalda per vorades de 12 cm d’alçada. També compta amb la instal·lació de baranes de protecció en els trams considerats perillosos. Disposa de paviment tàctil de botons que avisa de l'arribada als túnels i creuaments de camins, i bandes rugoses durant l’encreuament.

El paviment de pedra natural per indicar les zones de descans. S'han instal·lat tres senyals orientatius, de mides 1 metre per 50 centímetres, a les estacions de Bot i de Prat de Comte, i a l'alçada de la Fontcalda. També hi ha altres tres senyals direccionals, situats en els accessos a la Via Verda, de 50 centímetres per 25 centímetres, que indiquen la direcció que caldrà seguir dins del tram adaptat. Altrament, compta amb un senyal a l'entrada de cada túnel indica la seva distància i 6 senyals d'informació de llocs d'interès de la Via Verda. Finament, hi ha instal·lat un senyal a cada àrea de lleure que indica la disposició del mobiliari de l’àrea. Els senyals es localitzen mitjançant un relleu situat a la vorada. Tot això ha anat acompanyat amb l’edició de material gràfic promocional, que també s'ha editat en llenguatge braile.