Comença el juí pel 'cas Castor'

El primer imputat en declarar diu que desconeixia l'existència de riscos de sismicitat | Una vintena de persones de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia protesten a les portes dels jutjats de Vinaròs

EP
19 d'octubre del 2015
Actualitzat el 20 d'octubre a la 13:15h
Jose Luis Cuesta, fiscal en cap de Castelló fent declaracions a la sortida dels jutjats davant un nodrit grup de mitjans.
Jose Luis Cuesta, fiscal en cap de Castelló fent declaracions a la sortida dels jutjats davant un nodrit grup de mitjans. | Pepo Morillo

El primer imputat a declarar en la causa oberta pel jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs per suposades irregularitats en la tramitació de la concessió d'explotació de Castor, Jesús Gómez de les Heras, coordinador de l'informe que va elaborar l'Institut Geològic i Miner (IGM) el 2007 per al Ministeri sobre el projecte, ha assenyalat que ell només va informar sobre els extrems que li havien estat requerits i que desconeixia "completament" l'existència de riscos de sismicitat a la zona.

Així ho ha assenyalat als mitjans de comunicació l'advocat de l'Associació Nacional Arca Ibèrica, que exerceix d'acusació popular, Jorge Casal, en finalitzar la declaració de l'imputat, que ha començat cap a les 9.50 i s'ha allargat fins a les 13.00 hores.

Segons ha explicat el lletrat, l'imputat "era un dels funcionaris que va emetre un informe sobre la idoneïtat o aptitud de l'estructura subterrània per albergar un magatzem de gas natural". "La seva declaració s'ha limitat a posar de manifest que ell únicament va informar sobre els extrems que li havien estat requerits i que desconeixia completament l'existència de riscos de sismicitat a la zona", ha dit.

"No tenia constància d'aquests riscos perquè en els extrems sobre els quals devia versar el seu informe no se li havia plantejat aquesta qüestió", ha afegit.

Respecte si s'ha preguntat a l'imputat si l'Institut Geològic i Miner admetia que no tenia coneixements suficients com per valorar què podia passar si hi havia una injecció de gas al subsòl, l'advocat ha indicat que de les Heras s'ha pronunciat sobre això i ha insistit que "no tenien coneixement perquè no se'ls havia facilitat cap testimoni sobre l'existència de possibles riscos sísmics derivats de la injecció". Així mateix l'imputat ha dit que desconeixia si es va traslladar algun tècnic de l'IGM a la zona, segons el representant legal d'Arca Ibèrica.

Delimitar responsabilitats

L'advocat ha manifestat que "del que es tracta és de delimitar les responsabilitats dels diferents òrgans administratius que van intervenir en el procés de concessió del permís d'explotació a l'empresa". "És evident, al nostre parer, que s'ha obviat en el procediments administratiu un element molt important com és l'avaluació dels riscos sísmics derivats de l'activitat", ha subratllat.

Per la seva banda, l'imputat, que ha respost a totes les parts a excepció de les defenses, que no han realitzat cap pregunta, ha declinat fer declaracions als mitjans i s'ha limitat a assenyalar que el que havia de dir ja ho havia dit .

D'altra banda, el fiscal en cap de Castelló que va iniciar la denúncia que va provocar l'obertura de la causa, José Luis Cuesta, ha recordat que els fets denunciats es refereixen als moviments sísmics que es van apreciar a la zona de Vinaròs a l'octubre de 2013. "Es tracta de reconstruir tota la història de la tramitació del projecte i que ha desembocat precisament en alguna cosa que, en principi, entenem que no es devia haver produït d'haver-se fet una tramitació adequada", ha dit.

Segons ha explicat, "tractem de veure la responsabilitat en què han pogut incórrer tant l'Administració com posteriorment l'empresa". Costa, que ha assenyalat que en el procés està pràcticament tota la documental incorporada, ha destacat que es tracta d'esbrinar per què no es va realitzar un estudi sobre la sismicitat de la zona "quan creiem que és una cosa que es va posar de manifest en el tràmit d'informació i consultes i, per tant, havia d'haver-se completat ".

El fiscal en cap no ha descartat que es puga ampliar el nombre d'imputats, "ja que la investigació va progressant i, a mesura que es van prenent declaracions, es pot ampliar l'àmbit de persones que poden es imputades". Preguntat pel lloc de celebració del judici, ha assegurat que la "base jurídica que hi ha perquè es celebri aquí és sòlida".

Concentració de la Plataforma de les Terres del Sénia

Abans de començar la declaració del primer imputat un grup d'unes 20 persones pertanyents a la Plataforma Ciutadana en Defensa de l'Terres del Sènia s'ha concentrat darrere de dues pancartes per mostrar la seua oposició al projecte Castor.

El portaveu d'este col·lectiu, Joan Ferrando, ha destacat que han volgut fer acte de presència a l'inici d'este procediment judicial "perquè pensem que és l'inici de les investigacions que tindran com a resultat sentència condemnatòria que demostrarà que s'han produït delictes mediambientals que ens han perjudicat al territori i a les persones que hi habiten, provocant danys morals i alguns físics que hauran de demanar-se com indemnitzacions".

Així mateix, ha apuntat que per a la Plataforma és "fonamental" que la fase d'instrucció es desenvolupe al jutjat de Vinaròs "encara que l'empresa ha intentat que el judici es porte a Madrid, ja que és aquí on s'ha fet el mal i és aquí on han de donar resposta a la justícia".

Després de la denúncia de la Fiscalia, el jutge va obrir la causa per presumptes delictes de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals i va imputar a 20 persones. La denúncia de Fiscalia es dirigia, en concret, contra els responsables de l'Institut Geològic i Miner, del Ministeri de Medi Ambient i del Ministeri d'Indústria que van intervenir en la tramitació de la concessió d'explotació del projecte Castor, així com contra la mercantil Escal UGS .

En la causa estan presents l'advocacia de l'Estat per a representar a tots els funcionaris imputats, dues acusacions populars -Arca Ibèrica i Responsabilitat i transparència-, una acusació particular que representa a una perjudicada i dos advocats d'Escal UGS -un per representar al president Recaredo del Potro i un altre a la resta de l'empresa-, entre d'altres. Les dues properes declaracions d'imputats tindran lloc este dimarts i dijous que ve.
 

Una vintena de persones de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia s'ha concentrat a les portes dels jutjats. Foto: Pepo Morillo