La XIII Jornada d’Etnologia de les TE versarà sobre el teatre popular

El Teatre popular, un àmbit cultural que a les Terres de l'Ebre té encara avui una gran vitalitat.
El Teatre popular, un àmbit cultural que a les Terres de l'Ebre té encara avui una gran vitalitat. | Cedida
Redacció
19 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:45h

El Teatre popular, un àmbit cultural que a les Terres de l'Ebre té encara avui una gran vitalitat. Foto: Cedida


El proper dissabte 24 d’octubre de 2015 es celebrarà a la Biblioteca Municipal de Roquetes Mercè Lleixà la XIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre dedicada en esta ocasió al Teatre popular, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roquetes, la Biblioteca Municipal de Roquetes Mercè Lleixà  i Òmnium Cultural Terres de l’Ebre.

El Teatre popular inclou un bon conjunt de manifestacions dramàtiques, anònimes o escrites per un autor conegut, que es realitzen i transmeten a nivell popular. El seu contingut pot incloure, a més a més de la composició oral que cal recitar, dansa, música, cançons, desfilades, màgia i altres gèneres escènics, antigament sovint indestriables.
A les Terres de l’Ebre, el teatre popular es presenta encara avui amb una gran vitalitat. Algunes peces tenen arrels molt antigues  (pastorets, passions, processons, balls parlats, balls de diables, vides i miracles dels sants) i d’altres que són de molt recent creació, tot i que s’ajusten bé a la tradició perquè reconstrueixen les formes de vida populars més tradicionals i perquè tenen també una clara voluntat lúdica i pedagògica.
 
El programa d’esta tretzena edició reunix valuosos exemples, tant antics com actuals, del teatre popular de tot l’àmbit de les Terres de l’Ebre. Uns de caràcter profà i altres de contingut religiós, junts conformen una petita mostra de la seva riquesa i diversitat.
La Jornada inclou una conferència marc, cinc comunicacions i diverses activitats complementàries, entre les quals destaca la representació d’un obra de teatre costumista local, escrita el 1898 a Tortosa.

L’assistència a la Jornada que es celebrarà a la Biblioteca de Roquetes és lliure com a públic oient. La inscripció a la Jornada amb pagament dóna dret als assistents a gaudir del dinar organitzat dins la Jornada.

PROGRAMA DE LA JORNADA:
9h 30’: Rebuda de les persones inscrites i lliurament de dossiers
9h 45’: Inauguració de la Jornada

10h: CONFERÈNCIA MARC:
Entremesos i balls parlats a les comarques de l'Ebre, el Maestrat i els Ports. Apunts historicoetnogràfics per a una visió retrospectiva. RAÜL SANCHIS, LAIREM-ICONODANSA. Universitat Rovira i Virgili
10h 45’: Pausa cafè

11h 15’: PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS:
11h 15’ – 11H 45’: Els pastorets de Joan Moreira. JOAN F. VIDAL, músic – XAVI ARAGÓ, director de teatre
11h 45’ – 12H 15’: La barraca de Sant Antoni a Ascó, una mostra de teatre popular. JOSEP RADUÁ - BIEL PUBILL, Associació Cultural Lo Llaüt, Ascó 
12h 15’ – 12h 45’: El romanço i la interpretació de la Samaritana de Flix. FRANCESC RAMON VISA, historiador

12h 45’-13h 15’: ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:
Presentació del Projecte Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), projecte impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la participació de l’IRMU i el Museu de les Terres de l’Ebre.
13h 15’: torn obert de preguntes

14h: DINAR

16h: ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:

Representació de l’obra de teatre popular “Un notari y un paigés. Dialech tortosí copiat del natural”, escrita per Joaquín Sanz y Caminals,  el 1898, que serà interpretada segons el llibret imprès a la Llibreria Voltes de Tortosa, el 1904, en tercera edició, a càrrec del grup de teatre de la Biblioteca de Roquetes Te-Atrevits. L’obra serà presentada pel director del grup de teatre, Toni Martínez.
 
17h 15’: PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS:
17h 15’ – 17h 45’: La recreació del casament reial de Gandesa, el 1319. MARC JORNET, Grup de teatre La Farsa de Gandesa.
17h 45’ – 18h 15’: Viatge al passat planer. MÀRIUS PONT, Centre d’Estudis Planer, Santa Bàrbara.
18h 15’-18h 45’: torn obert de preguntes

18h 45’: CLOENDA